Press "Enter" to skip to content

Važno upozorenje: Presijecite gumice na zaštitnim maskama prije bacanja!

Maske za lice su nezaobilazni dio “odijevne kombinacije” u vrijeme pandemije i jedan od najboljih načina prevencije širenja zaraze.

Ipak, kako bi zaštitili prirodu i ostatak bića koja oko nas žive, moramo razmisliti o par stvari prije nego što bacimo zaštitnu masku.

Pa su tako, s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upozorili na koji način je potrebno odlagati maske, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje.

Od početka COVID-19 pandemije do danas, zabilježeni su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica.

Zapetljavanje može uzrokovati akutne i kronične posljedice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u kronične posljedice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, ozlijede, infekcije ili amputacije što u konačnici također može rezultirati uginućem.

Ljubazno Vas molimo da prerežete gumice na maskama za lice i rukavice te ih odložite na za to predviđeno mjesto”, naveli su .

Radio Sarajevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *