Veliki neprijatelj Recepa Tayyipa Erdogana na sveopće iznenađenje stiže u Sarajevo: Ovo niko nije očekivao!

Ahmet Davutoğlu, bivši premijer Turske potvrdio je dolazak na 10. međunarodnu investicijsku konferenciju Sarajevo Business Forum 2019. koja će se od 17. do 19. aprila održati u glavnom gradu BiH.

Tokom ranijih posjeta SBF-u profesor Davutoğlu je govoreći o regionalnoj saradnji kazao da ako se sve balkanske nacije ujedine, mogu postati atraktivne.

„Ali, ako nisu ujedinjene, previše su male da budu kritični sektori u regiji. Moramo ojačati predanost regiji, biti efikasni i pragmatični. Naša regija ima potencijal, a na nama je da razvijemo perspektivu”, kazao je, između ostalog, tokom ranijih posjeta Davutoğlu.

Inače, povezivanje zemalja Jugoistočne Evrope sa ostatkom svijeta i uspostavljanje infrastrukture koja će olakšati građenje ekonomskih i drugih veza teme su o kojima će se govoriti na 10. SBF-u.

Pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sarajevo Business Forum organizuju Bosna Bank International (BBI) i Islamska razvojna banka (IsDB) u suradnji sa brojnim međunarodnim, regionalnim i domaćim partnerima.

Prošlogodišnjem SBF-u prisustvovalo je preko 1.800 osoba, uključujući i 370 akreditovanih novinara, a održano je i više od 365 B2B poslovnih sastanaka.

Podsjetimo, turski premijer Ahmet Davutoglu podnio je u maju 2016. godine svoju ostavku na funkciju predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), čime je otvorio put i za smjenu s mjesta premijera.

Ovaj potez stigao je nakon njegovog žestokog sukoba sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Na konferenciji za medije nakon sastanka vodstva AKP-a u Ankari Davutoglu je tada izjavio kako se na ovaj potez odlučio nakon ‘konsultacija s predsjednikom i onima čijim stavovima vjeruje’, ali je ipak dodao kako to ‘nije njegova odluka nego nužnost’, prenio je tada turski Hurriyet.

Između Davutoglua, poznatog po svom pragmatičnom pristupu, i agresivnijeg Erdogana ubrzo su nastale nesuglasice, od pitanja odnosa s Evropskom unijom i rješavanja sukoba s kurdskim separatistima, do tadašnjeg Davutogluovog imenovanja lokalnih vođa stranke.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara