Press "Enter" to skip to content

VELIKI OBLAK SAHARSKE PRAŠINE STIŽE I U BIH: NE PERITE SVOJE AUTOMOBILE

Copernicus prati premještanje čestica aerosolne prašine iz Sahare od 20. februara

Prognoze iz servisa za praćenje atmosfere Copernicus pokazuju da uskoro kreće prvo veliko premještanje saharske prašine ove godine.

Prašina se kreće preko Pirenejskog poluotoka, a u sljedećih nekoliko dana prijeći će Francusku i nastaviti u smjeru sjeverne i centralne Evrope. Copernicus prati premještanje čestica aerosolne prašine iz Sahare od 20. februara.

Prašina bi do centralne i istočne Evrope mogla stići u sljedećih nekoliko dana. Prognoze servisa pokazuju da se prašina tokom februara kretala iznad Kanarskih otoka i zapadne Evrope.

Copernicus prati premještanje čestica aerosolne prašine iz Sahare od 20. februara. Prašina bi do centralne i istočne Evrope mogla stići u sljedećih nekoliko dana. Prognoze servisa pokazuju da se prašina tokom februara kretala iznad Kanarskih otoka i zapadne Evrope. Nošena vjetrom, prašina je još aktivna iznad Sahare. Te epizode mogle bi utjecati na kvalitet zraka u regijama kroz koje prolazi.

Copernicus predviđa da će 21. i 22. februara oblak prašine preći Francusku prije nego što se nadvije nad dijelove centralne i istočne Evrope, a predviđa se i još jedna epizoda premještanja saharske prašine, ovaj put preko Mediterana, kasnije ove sedmice.

“Nije neobično da saharska prašina dolazi u Evropu u ovo doba godine. Tipične posljedice su crvena ili narandžasta boja neba, a potencijalno i utjecaj na kvalitet zraka na površini, pogotovo u Španiji i Portugalu. Posljednjih godina vidjeli smo saharsku prašinu na tlu u Pirenejima i Alpama. Tu su planine dovoljno visoke da prekinu premještanje prašine na većim visinama”, rekao je Mark Parrington, viši naučnik u Copernicusu piše Una

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *