Press "Enter" to skip to content

Veliko otkriće Semira Osmanagića: Zrak unutar tunela piramide je…

Redovni radovi u Arheološko-turističkom parku „Ravne 2“ u Visokom donijeli su novo,  najveće otkriće u Bosanskoj dolini piramida, a riječ je o novim tunelima „Ravne 4“.

Prve analize

Stručni tim Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, sa dr. Semirom Osmanagićem na čelu, jučer ujutro prvi put je kročio u novi, nepoznati prahistorijski tunel te uradio prve, preliminarne analize.

U pratnji Osmanagića bili su arheologinja Amna Agić, geolog Ričard Hojl (Richard Hoyle), kao i koordinatorice Fondacije, ali i novinar „Dnevnog avaza“.

– Ovo otkriće kruna je ovogodišnjeg arheološko-istraživačkog rada u Bosanskoj dolini piramida. U tunelima „Ravne 4“ proveli smo više od sat i uradili preliminarna mjerenja, koja su fantastična! – kaže Osmanagić za „Avaz“.

Novootkrivena sekcija tunela duga je 63 metra, visina je od 0,8 do jednog metra, dok je u posljednjoj sekciji visina tunela 1,2 metara.

Dolaze turisti

– Posebno su nas oduševile odlične energetske vrijednosti, pa je tako koncentracija negativnih jona od 4.000 na samom ulazu do odličnih 21.000 negativnih jona po kubnom centimetru, što su vrijednosti slične onima u tunelima Ravne i one osiguravaju ljekoviti aspekt za ljudski organizam – kazao nam je Osmanagić.

Koncentracija negativnih jona u ovim tunelima i do 20 puta je veća nego na planini Bjelašnici te četiri puta nego na Igmanu.

Podsjećamo da u  tunele Ravne dolaze turisti iz cijelog svijeta, a neki od njih  tvrde da su ljekoviti jer su se nakon boravka u njima izliječili od teških bolesti.

Primijećeni su i suhozidi koji su dokaz antropogenog djelovanja u dalekoj prošlosti.

Slijedi čišćenje

– Očekuju nas arheološka iskopavanja i čišćenje tunela, a i ovdje očekujemo da pronađemo znatan broj artefakata iz različitih  perioda. U pitanju je jedno veliko otkriće, a pozivam sve dobronamjerne i zainteresirane ljude iz cijelog svijeta, koji žele biti dio  velikog projekta i otkrića, da nam se pridruže – kazao je Osmanagić.

Avaz.ba

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!