Press "Enter" to skip to content

(VIDEO) EFENDIJA IZ BIH UČIO EZAN U GLAVNOJ ŠVEDSKOJ CRKVI: “VEĆINA PRISUTNIH PRVI PUT U SVOM ŽIVOTU SU ČULI EZAN”

Imam, hatib i muallim džemata Halmstad Švedska Ajdin-ef. Terzić koji trenutno radi i živi u ovoj državi pripala je velika čast da prisustvuje svjetski poznatom koncertu “The Armed Man”.

Njegov zadatak bio je u glavnoj švedskoj crkvi regije Hallahnd prouči ezan. Ovam nekadašnjem imam džemata Dolac na Lašvi. pripala je čast koju je rado istoristio.
Koncert je koncipiran kao propagiranje mira u svijetu, a tokom istog prisutnima se predstave i glavne svjetske religije. Također, obratila se i jedna izbjeglica iz Ukrajine koja je izbjegla u Švedsku, a inicijator koncerta je popularni kompozitor Karl Jenkins. Cilj koncerta koji je prvobitno izveden u Londonu je propagiranje zaustavljanja rata, a prvi put održan je za žrtve Kosovske krize.
“Cijenim da je korisno za nas Bošnjake u dijaspori da učestvujemo u jednoj ovakvoj manifestaciji. Većina prisutnih prvi put u svom životu su čuli ezan, koji je izazvao pozitivne reakcije kod prisutnih. Poruke mira i medjureligijske saradnje su uvijek i na svakom mjestu dobro došle, pa tako i ovdje u Švedskoj… Bila mi je čast biti dijelom ovog projekta, i približiti islam drugima…” – izjavio je efendija Ajdin Terzić za portal Crna-Hronika

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *