Press "Enter" to skip to content

(VIDEO) POGLEDAJTE KAKO BAKIR IZETBEGOVIĆ ODGOVARA NA NOVINARSKO PITANJE NA ENGLESKOM JEZIKU

Na Federalnoj televiziji u 20:10 sati počela je predizborna debata kandidata za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, a u njoj učestvuju Mirsad Hadžikadić, ali i Bakir Izetbegović i Denis Bećirović. Slična debata je trebala biti održana sinoć u Pressingu na N1 televiziji, no SDA-ov kandidat Bakir Izetbegović nije došao, a prava drama nastala je nakon što je Denis Bećirović, koji je došao u emisiju, na samom početku odlučio otići.

Mnogi su taj potez osudili kazavši da je time ponizio glasače, dok pojedini smatraju i da je ispravno postupio.
Voditelj Federalne televizije postao je pitanje na koje su učesnici u debati, kandidati za budućeg člana predsjedništva Bosne i Hercegovine trebali odgovoriti na engleskom jeziku. Bećiroviću je to bilo smiješno te je rekao da je to kviskoteka. Bakir Izetbegović je pristao da na novinarsko pitanje odgovori na engleskom jeziku.
Pogledajte kako je to zvučalo

Voditelj je pitao da mu kandidati odgovore na engleskom jeziku, Hadžikadić je veliki dio života proveo u dijaspori i za njega se podrazumijeva da zna, Izetbegović je na solidnom engleskom odgovorio voditelju, a Bećirović, očigledno, ne zna engleski jezik, te se pokušao izvaditi odgovorom kako “ovo nije kviskoteka”. U biografiji je Denis Bećirović napisao da poznaje engleski jezik, no nije poznato zašto ljudima nije htio pokazati isto.

“Ja se osim politikom bavim i naukom, i sa te strane želim reći da i čitam i pišem, a kao predsjednik Parlamenta BiH govorio sam i na engleskom jeziku i u Amanu, Rimu, Tokiju, sve zavisi od konteksta, gdje dolazite i kad dolazite i tako dalje?”, rekao je Bećirović na početku, a onda ga je voditelj prekinuo i ponovo upitao da ako sutra bude obavljao sastanke u Briselu, o čemu bi razgovarao na engleskom jeziku. Bećirović mu je na to odgovorio kako “ajde malo da se uozbiljimo, nije ovo kviskoteka”.
Kandidat ispred SDA Bakir Izetbegović rekao je da je njegova stranka napravila program za sljedeća dva mandata koje je fokusirala kroz pet politika.

“Izmjena ustava, Izbornog zakona, vladavina prava, borba protiv korupcije, implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava, napredak na EU i NATO putu, infrastruktura, mladi, ekonomija itd. To je moj fokus mog programa rad u predsjedništvu”, rekao je Izetbegović.
Dodao je da su građani na raskršću “ili idemo u najveću krizu ili idemo u najbržu obnovu postdejtonsku jer su se stekli uslovi i za drugo jer naša ekonomija može da eskplodira u naredne četiri godini”.

“Dići ćemo ekonomiju tako da će se životni standard dići na način da ćemo imati 50 posto veću platu na kraju mandata”, rekao je Izetbegović.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *