Press "Enter" to skip to content

(VIDEO) VELIKI BROJ OKLOPNIH VOZILA EUFOR-A PRISTIŽU, SUTRA I BORBENI AVIONI PRELIJEĆU IZNAD BIH

Novopristigle snage EUFOR-a pripremaju se za pojačane operativne patrole za podršku partnerima u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je iz Misije EUFOR Althea.

EUFOR je objavio i video na kojem se mogu vidjeti nove snage u EUFOR-a u pokretu, a pokrete su ovih dana primijetili i mediji.

Tako su danas na društvenim mrežama objavljene fotografije oklopnih vozila ovih vojnih snaga kako pristižu u Bosnu i Hercegovinu.

Također, francuski borbeni avioni prelijetat će nebo iznad BiH od ponedjeljka, 7. marta.
Portal Radiosarajevo.ba doznaje da francuski nosač aviona “Charles de Gaulle” trenutno provodi operativnu obuku u Sredozemnom moru, a od 7. marta, njegovi borbeni avioni Rafale obavljat će prelete iznad zapadnog Balkana, uključujući i BiH kao podrška EUFOR-u.
Inače, četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea) koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, bit će raspoređene u zemlji, kao pojačanje postojećim snagama, a kako bismo učinkovitije podržali naše bh. partnere pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, saopćeno je ranje iz EUFOR-a.

Dodajmo još kako su iz EUFOR-a ranije upozorili kako bi “pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini”.
“Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Njihov zadatak će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini. To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine”, saopćio je ranije EUFOR.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *