Vjernici masovno napuštaju Švedsku crkvu, poglavarka hvali islam: “Muhamed je uzor za pravdu, mir i lijepo ponašanje”

Švedsku crkvu napustio je milion članova u proteklih deset godina, a crkva je suočena s dubokom finansijskom krizom. Švedska državna televizija “SVT” objavila je prilog o masovnom odlivu članova iz Švedske crkve, a predsjednik Vijeća te vjerske zajednice Borje Holgerson izjavio je kako je rukovodstvo crkve moralo zatvoriti i prodati više hiljada crkvenih objekata, piše “Anadolu Agency”.

Uporedo s tim, poglavarka Švedske crkve Antje Jackelen meta je oštrih kritika radikalno desničarskih krugova u Švedskoj, a posebno je to izraženo na društvenim mrežama.

Kritičari joj najčešće zamjeraju što se nije pobrinula za hiljade zatvorenih crkava i što prečesto hvali islam i poslanika Muhameda.

“Muhamed nije bio lažni prorok. Muslimani i kršćani vjeruju u istog Boga. Muhamed je i danas uzor i inspiracija za pravdu, mir i lijepo ponašanje miliona ljudi u svijetu”, kazala je nadbiskupica Jackelen u ranijem intervjuu za list “Morgonbladet” i izazvala salve kritika.

Švedska crkva je evangelistička crkva koja se od katoličke matice u Rimu odvojila početkom 16. vijeka. Sjedište joj je luteranska katedrala u Uppsali, a od 2014. godine na čelu crkve je prva žena nadbiskupica Jackelen. Ta Crkva se prije 18 godina razišla i s državom pa od tada nema status državne crkve u Švedskoj.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara