Press "Enter" to skip to content

Vlaseničani o ezanu: “Kad je to gruhnulo, rekoh srce mi stalo… treba smanjiti”

Na adresu Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica prije nekoliko dana stigao je dopis od načelnika ove opštine Miće Kraljevića da se smanji jačina zvuka islamskog poziva na molitvu (ezana) zbog, kako je navedeno, nezadovoljstva stanovništva u tom gradu.

U dopisu je, između ostalog, navedeno da se Opštini Vlasenica veliki broj građana žalio zbog “velike jačine zvuka ezana”. To je bio, kako su kazali, razlog da iz Opštine Vlasenica apeluju na smanjenje jačine zvuka islamskog poziva na molitvu.

Ubrzo je uslijedila reakcija na dopis načelnika Kraljevića. Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić osudio je i ocijenio neprihvatljivim miješanje lokalne vlasti u Vlasenici u rad Medžlisa Islamske zajednice u ovom gradu.

“Dopis koji je 11. aprila 2023. godine upućen Medžlisu Islamske zajednice u Vlasenici od opštinskog načelnika i načelnika Odjeljenja, a u kojem se, zbog navodnog nezadovoljstva građana, apeluje na smanjenje ‘nivoa zvuka islamskog poziva na molitvu’ (ezana), predstavlja direktno miješanje u rad vjerskih zajednica i kršenje Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, koji je usvojen 2004. godine”, navodi Hurtić i dodaje:

“Podsjećam da su u Članu 3. ovog Zakona, ‘vlasti entiteta, kantona, Distrikta i općina, prilikom donošenja i u primjeni propisa iz svoje nadležnosti, dužne osigurati prava na slobodu uživanja i ispovijedanja vjere i zabrane svake diskriminacije zasnovane na vjeri ili drugom uvjerenju’”.

Ministar je također naveo da je zbog toga, dopis upućen od opštinske vlasti, u suprotnosti sa navedenim zakonom, te predstavlja diskriminaciju i narušava međureligijski dijalog. On je poručio da je “ovaj mjesec april, u kojem se u okviru dvije sedmice u cijeloj državi slave – Uskrs, Vaskrs i Ramazanski bajram, slika višestoljetnog bogatstva naše domovine, koja potvrđuje da je ljepota Bosne i Hercegovine i u jačini zvona sa crkava i katedrala, ali i ezana sa džamija”.

Danas je ekipa N1 boravila u Vlasenici i tom prilikom je pitala građane da li im smeta ezan ili jačina islamskog poziva na molitvu…

“Ne daju ovdje da se glasno pušta (ezan). Ne smeta nama njihovo, neka ni njima ne smeta naše”.

“(N1: Da li je preglasan ezan?) Šta je ezan? (N1: Poziv na molitvu sa džamije. Načelnik je tražio da se smanji jačina zvuka.) Nisam čula da je protiv toga. Ne treba se miješati”.

“To ne znam. Nemojte mene pitati”.

“Ne podržavam…”

“Išao sam i zamislio se… kad je to gruhnulo, rekoh srce mi stalo. (N1: Smeta vam dakle ezan?) Ne smeta, nego nako kad prođeš – baš preglasno. Trzne te. Trebalo bi smanjiti. Bilo bi poželjno. (N1: Bošnjaci kažu da je to udar na njihov identitet?) Ne vidim, na koji način? Treba smanjti i u crkvi isto, preglasno je”, samo su neki od komentara građana.

Inače, u Vlasenici je tokom rata ubijeno blizu 2.800 Bošnjaka. Za ratne zločine u ovoj opštini i logoru Sušica do sada su pravosnažno osuđene tek tri osobe.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2005. godine osudio je Dragana Nikolića zvanog Jenki, komandanta logora Sušica, na 20 godina zatvora zbog ubistava, silovanja i mučenja bošnjačkih logoraša u Sušici.

Sud Bosne i Hercegovine na zatvorsku kaznu u trajanju od ukupno 40 godina osudio Predraga Bastaha, zvanog Car i Gorana Viškovića, zvani Vjetar. Na listi optuženih za ratne zločine u Vlasenici, između ostalih, je i načelnik Miroslav zvani Mićo Kraljević.
N1

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *