Press "Enter" to skip to content

Vrhunski američki katolički svećenik prešao je na islam

Poznati istočnokršćanski svećenik po imenu otac Hilarion Heagy, sa sjedištem u Kaliforniji, odrekao se kršćanstva i prihvatio islam. Sada se zove Said Abdul Latif. Prema Heagyju, islam ga je privlačio zadnjih 20 godina, ali se tek nedavno odlučio obratiti.

“Ne može netko javno biti svećenik i redovnik, a privatno musliman”

Prema novinskoj kući Ummid, otac Hilarion Heagy opisao je svoje obraćenje na islam kao “povratak kući” i smatra ga povratkom svojoj izvornoj vjeri. U postu na blogu, Heagy je napisao da se njegov prelazak na islam osjeća kao povratak njegovoj autentičnoj vjeri, navodeći da Kur’an priznaje obožavanje samo jednog Boga i podvrgavanje Njemu kao drevnu praksu čak i prije rođenja. Hilarion Heagy je upotrijebio ajet iz Časnog Kur’ana kako bi potkrijepio svoju odluku da pređe na islam. Citirao je poglavlje 7, ajet 172, gdje se navodi da je Bog izveo Ademove potomke i natjerao ih da svjedoče o sebi, pitajući ih da li je On njihov Gospodar. Oni su odgovorili potvrdno i bili su upozoreni da se neće moći pozivati ​​na nepoznavanje ove činjenice na Sudnjem danu.

Otac Heagy je prije bio ruski pravoslavni redovnik, a njegova ljubazna, sveta i strpljiva priroda priskrbila mu je poštovanje među njegovim sljedbenicima. Godine 2003. prešao je u Antiohijsku pravoslavnu crkvu, ali ju je kasnije napustio 2017. da bi se pridružio Istočnoj katoličkoj crkvi. Nakon što je završio obuku u samostanu Svetog Uskrsnuća svetog Nazijanca, postao je bizantski katolički svećenik-redovnik. Sada je prešao na islam.

Heagy je za novinsku kuću Ummid objasnio da ljudi koji se obrate na islam to nazivaju “vraćanjem”, a ne “obraćenjem”, jer je to proces povratka koji može trajati dugo.

“Prema Heagyju, on od muslimana prima iskrene poruke otkako je objavio prelazak na islam”.

Heagy je izrazio zahvalnost muslimanskoj zajednici na toplini i gostoprimstvu koje je dobio od njih otkako je prešao na islam. Rekao je da nikada prije nije doživio takvu ljubaznost. Međutim, također je priznao da je budućnost neizvjesna, a skok vjere u nepoznato može biti uništavanje živaca.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *