Press "Enter" to skip to content

VUČIĆ: “ČINI SE DA SVI NA BALKANU ČEKAJU DRUGO POLUVRIJEME RATA”

– Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je sinoć da je ove godine, na komemoraciji u Potočarima, bila naglašenija snažnija i žešća kampanja, više mržnje usmjerene prema srpskom narodu, nego prošle i pretprošle godine i kako je dodao više mržnje iz onog medijskog, i političkog diskursa koji se tiče naše odgovornosti.

Vučić je kazao da je datum obilježavanja Srebrenice težak dan, dan jezivog zločina počinjenog nad Bošnjacima, i logično je da on takve posljedice i poslije 27 godina ostavlja.

„Imamo mnogo teških dana u godini. Tu sada ima mnogo problema i mnogo drugačijeg viđenja i mnogo toga što bi morali da promenimo“, poručio je on.
Vučić je, gostujući u programu TV Pink, kazao da, u uslovima gotovo svetskog rata, pošto cijeli zapadni svijet preko Ukrajinaca ratuje sa Rusima, dolazi do velikih pomjeranja i da situacija u našem području nije jednostavna.

„Čini se da svi na Balkanu čekaju drugo poluvremene, sa mnogo strasti emocija i mržnje. Mi smo ti koji moramo da to izbjegnemo po svaku cijenu“, istakao je on uz opasku da to moramo da izbjegnemo, ali ne zato što smo slabiji od bilo koga.

Podsjetio je da je prije sedam godina išao u Srebrenicu na komemoraciju i da je tada rečeno da je to bila provokacija, kao i da je pognuo glavu pred žrtvama zločina, ali ne i pred onima koji su pokušavali da ga udaraju pesnicama, kamenicama i flašama.

„Šta god da uradite i šta god da kažete nikada nije dovoljno dobro, zato što Srbija po nekim političarima mora da bude unižena, srušena, i nikada ne može biti toliko mala da bi bili zadovoljni. Njihovi političari ne govore o Republici Srpskoj, jer misle da su veliki, pa neprijatelja izmišljaju sami. Isto kao i mi – prave neprijatelja od prijatelja“, objasnio je on.
Vučić je kazao da zbog toga moramo da uložimo mnogo više napora da ih bolje razumijemo i zamolimo ih da nas saslušaju i bolje razumiju.

„Ne zaboravite da imamo značajan procenat Bošnjaka u Srbiji, da moramo da živimo s njima u miru, radimo zajedno i da istovremeno moramo da pružamo podršku RS i njenom opstanku unutar BiH, čime pružamo podršku naravno i Bošnjacima“, rekao je on.
Vučić je skrenuo pažnju i na zločine na Srbima o kojima niko ne govori pitajući zašto se to dešava
“Zašto oči Slobodana Ilića nisu nikome važne, oči srpskog sudije izvađene nožem, dokazano svedočanstvima, a za šta ne postiji presuda.Te oči Slobodana Ilića nikoga ne progone, nikoga ne obavezuju. Srpske žrtve i suze nemaju roditelja, a tuđe imaju. Moramo da se naviknemo na to. Za dio toga smo djelimično i mi krivi“, konstatovao je Vučić.

Nece pijetet prema žrtvama, vec “pravnu formulaciju”
– Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da nije otišao 11. jula u Srebrenicu, ne zato što nije dobrodošao tamo već zasto što oni ne žele da vide pijetet prema žrtvama već samo da čuju od njega “pravnu formulaciju” da bi na tome zasnivali svoje političke poteze u budućnosti.
Na pitanje novinara na Pinku zašto nije otišao i zašto je ćutao 11. jula, Vučić je rekao:

“Nisam otišao ne zato što nisam dobrodošao i ćutao sam, jer šta god da bih rekao, bio bih izložen ne ja, već Srbija, najbrutalnijim napadima, jer nisam izgovorio magičnu reč koju bi da čuju. Jer, ne želi neko od nas da oseti pijetet i poštovanje prema žrtvama, već želi pravnu formulaciju da bi mogao da zasniva na tome neke druge političke poteze u budućnosti , a to je ukidanje Republike Srpske, kompenzacione mere i dalje mere protiv Srbije”.
Kako je rekao, nije tu reč o poštovanju i emocijama, već što neko misli da na takav način može da gradi svoju budućnost.

Vučić dodaje da je to pitanje politike, a da će on svoj pijetet prema žrtvama uvek da izrazi.

Predsjednik je poručio da Srbija tri zadatka:

“Jedan, da podižemeo svoju nacionalnu svest i čuvamo svoj jezik i kulturu, da pokažemo poštovanje prema drugima i njihovim interesima i da razgovaramo sa njima i pod tri da čuvamo mir i stabilnosti u okviru tog trećeg da time čuvamo svoju državu i budućnost svoje države. Moramo još snažnije da radimo na tome”.

Kaže da moramo, ipak, da suzbijem kod sebe to da mnogo brže napredujemo od drugih, pošto je rešenje u tome da svi zajedno brže napredujemo.
Srbija je prešla sve u regionu po svemu, po 20 parametara, a bili smo među poslednjima, dodao je Vučić.

Istakao je da je naš interes, ipak, da svi zajedno brže rastemo u regionu, a ne da iz Republike Srpske svi dođu u Srbiju, umesto da ostanu na svojim ognjištima, kao i da ne zaostaju mnogo ni Albanija i Severna Makedonija, već da i oni idu brže.

“Ali, mi da radimo za nijansu bolje. Jer, ne može komšiji da crkne krava a da nama bude mnogo bolje. To nije moguće. Isto tako kada se Nemačka nakašlje, mi to osetimo kao upalu pluća”, naveo je Vučić.

Kaže i da niko u Srbiji nije smeo da napravi film o Jasenovcu, pošto se uvek beogradska intelektualna elita plašila da se zameri eliti u Zagrebu da ne bi bili izloženi stalnim napadima.

Dodao je da protiv njega dnevno mediji napišu u proseku čak 112 tekstova.

“Zato nismo imali ulicu Jasnovačkih žrtava, niti smo obeležavali godišnjicu Oluje, niti imali ulicu Ljubana Jednaka. Ponosan sam što smo uspeli to da promenimo i razumem što me toliko mrze”, dodao je Vučić.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *