Press "Enter" to skip to content

VUČIĆ DOGOVORIO SA ERDOGANOM: SRBIJA KUPUJE TURSKE BAJRAKTARE!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić domaćin je predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su odnosi Srbije i Turske podignuti na visok, čak i najviši, nivo u modernoj istoriji ove dvije zemlje.

“Uspjeli smo da trgovinsku sa nivoa ispod jedne milijarde podigli smo na skoro 2,5 milijardi”, rekao je on.

Cilj je da trgovinska razmjena dostigne 5 milijardi eura

Ono što posebno raduje je što se turske investicije u Srbiji povećavaju i što turske kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 10.000 ljudi.

Najavio je da će ljudi uskoro moći da “uživaju u 22km dugom putu Novi Pazar – Tutin”.

“To je nakada bio “put smrti”, danas je gotovo završen. Ostale su sitnice da potpuno okonča”, izjavio je Vučić.

Dodao je da imamo još mnogo, mnogo projekata sa Turskom i da se danas razgovaralo o većoj vojnoj saradnji i namjenskih industrija.

“Želimo da kupimo bajraktar, ali želi ih cijeli svijet tako da smo stali u red. Vjerujemo da ćemo sljedeće godine da ih nabavimo. Želimo da povećamo prvobitno dogovorenih nekoliko desetina na nekoliko stotina miliona eura u vezi te porudžbine”, rekao je Vučić.

Podsjetimo, prije dva mjeseca se Bakir Izetbegović propisno izblamirao izjavama da bi mlade ljude koje odlaze iz zemlje trebali zamijeniti robotima, a Haris Zahiragić je poslije toga stao u odbranu svog predsjednika, te je rekao da su izjave izvađene iz konteksta, te da su ti roboti zapravo, Bayraktar dronovi.

Svi su oni reagovali jer su dobro razumjeli šta je on mislio kada je spominjao to da smo se prebrojali i da će roboti – pa i oni leteći, morati poduprijeti Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Zašto su ovi gore tako burno reagovali i izjava im nije bila tako smiješna kao nama na društvenim mrežama?

Na slici, u društvu Bakira Izetbegovića, nalaze se kćerka i zet Predsjednika Republike Turske R.T. Erdoğana.

Slika je sa njihove svadbe, a na kojoj je Bakir Izetbegović bio kum.
Zet se zove Selcuk Bayraktar, njegova porodica je vlasnik, a on direktor kompanije Baykar – koja proizvodi naoružanje, a proslavili su ih dronovi Bayraktar TB2 koje su patentirali.

Ti dronovi de facto su leteći roboti, rekao je Zahiragić misleći da Turska neće prodati Srbiji Bayraktar dronove, a da će ih ustupiti Bosni i Hercegovini.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.