Press "Enter" to skip to content

Vučić: Ovo ruši kompletnu sigurnosnu arhitekturu svijeta, mijenja se svjetski poredak, izdao sam nalog vojsci da bude spremna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, poslije odluke predsjednika Rusije Vladimira Putina o priznanju dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije nije laka i da je dovodi u situaciju u kojoj postoje brojni izazovi – političke, sigurnosne i ekonomske prirode. Dodao je da više niko ne može predvidjeti kako će se ko ponašati i ko će šta da čini.

“Sve što smo znali do jučer danas više ne postoji… Politički pritisci na Srbiju poslije odluke Putina, biće na različite načine veći nego ikada. Ono što sam doživio u zadnja tri dana potvrđuje te riječi. Ono što sam doživio i očekujem da slijedi, u političkom smislu neće biti nimalo jednostavno za Srbiju. Ovo ruši kompletnu sigurnosnu arhitekturu svijeta. Za nas je važno da u tom smislu naša opredijeljenost za mir mora da bude čvrsta i snažna. Danas sam nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost izdao nalog Vojsci, kao vrhovni komandant, da u svakom trenutku budu pripremljeni na najbolji mogući način. Nastavljamo da kupujemo ono što je najbolje za odbranu zemlje. Danas u svijetu vidite da mir više nije nešto što je podrazumevajuće. Moramo da uradimo sve da sačuvamo mir. Ova situacija je najkomplikovanija za sve. Ovim se mijenja svjetski poredak koji će se ponovo vratiti na samo jednu silu, ili podrazumijevati da postoji više sila”, rekao je Vučić.
Saff

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *