Wi-Fi nam šteti? Biljke u sobi s routerima su..

Više od 90 posto sadnica biljaka koje su bile smještene u prostoriji s routerima uvenule su, dok su one u susjednoj prostoriji nakon 12 dana ostale netaknute

Wi-Fi može naškoditi ljudskom zdravlju, tvrdi danska znanstvena grupa škole Hjallerup. U njoj su učenici promatrali efekte zračenja dva bežična routera na šest sadnica biljaka u istoj prostoriji te drugih šest biljaka u sobi bez ikakve opreme, piše Daily Mail. 

U roku od 12 dana 90 posto biljaka u sobi s routerima je uvenulo, listovi su im posmeđili te nisu pokazivali znakove života, dok su oni u praznoj prostoriji ostali netaknuti. Znanstvena grupa tvrdi kako to zorno dokazuje štetnost moderne tehnologije, koja škodi zdravlju ljudi diljem cijelog svijeta. Ipak, kritičari tvrde da su se sadnice mogle posušiti i zbog blizine routera koji su isijavali toplinu, a ne njihovog štetnog zračenja.

Rezultati ovog pokusa potkrepljuju nizozemsku studiju Sveučilišta Wageningen u kojoj su znanstvenici izložili 20 stabala jasena različitim izvorima zračenja u razdoblju od tri mjeseca. Lišće stabala koja su bila najbliža izvorima Wi-Fi mreže postupno su se sušila i na kraju uvenula.

Danas oko 70 posto lišća na drveću u gradskim zonama pokazuje takve simptome, dok je prije pet godina iste simptome imalo tek 10 posto drveća, tvrde nizozemski znanstvenici. Ističu kako je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se utvrdio stvaran utjecaj koju Wi-Fi tehnologija ima na ljudsko zdravlje.

24sata.hr

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara