PITANJE:

Esselamu-alejkum. Znam da u islamu ne bi trebalo bit zabavljanja, ali nazalost pokleknula sam u tome, imam momka duže u vezi, nemamo nikad nekih problema, razumijemo se pomazemo kako god mozemo, i inshAllah trebamo se vjencat. Musliman, posti mjesec ramazan, ide na svaku dzumu, klanja (ne bas svaki namaz). Ima puno prijatelja, nijedan se ne pridrzava serijatskih propisa, pa u njihovom drustvu desava se da popusti pred iskusenjem alkohola. Strah me da ce uvijek popustat, i da vremenom nece postajat to cesce.

A s druge strane, upoznala sam ljetos momka, zivjela sam kod rodice, u cijem komsiluku zivi on. I tako nikako nismo ostajali sami, uvijek je neko bio s nama, pricali smo uvijek o svemu, nekako smo uvijek bili sami medju tolikim ljudimo oko nas, razumjeli se i godilo mi je sto imam s nekim da pricam o vjeri, sto je neko ko se pridrzaje propisa. To je trajalo malo vise od mjesec dana, vratila sam se kuci, međutim ostali smo u kontaktu, ali moji roditelji su saznali zato, i ne odg im sto je mladji, moja mati misli da je to prolazno.

Meni je tesko puno, spremam se za udaju, a svaki dan se budim sa njim u mislima, citav dan mislim na njega, legnem mislim na njeg, a udajem se za drugog. Stalno molim Allaha dz.s. da ako nije on najbolje za mene da ukloni ovu ljubav od mene, a ako jest da je uveca, da mi olaksa. Ne znam vise sta da radim? Allah vas nagradio.
SAVJET:

Poštovana sestro, molimo Allaha da te nagradi na postavljenom pitanju. Kao što i sama kažeš, u islamu nema prije braka „zabavljanja“. I to s razlogom.

Brak je, poštovana sestro, ozbiljna stvar. On se sklapa za čitav život. Zato dobro razmisli o svemu i znaj da ćeš se ti jedina morati suočiti s posljedicama svojih djela. I mi, i tvoji najbliži ti možemo samo pomoći savjetom. Ali je odluka na tebi. Ti ćeš u braku živjeti s nekim, ti – ne neko drugi. Zato dobro odaberi koga želiš da bude otac tvojoj djeci.

Nemoj se udavati za nekoga samo iz obaveze i dužnosti: „Obećala sam, dugo smo zajedno“. Ove stvari ti možeš sebi reći, ali u duši i sama znaš da nisu dovoljne i da si nesretna. Život je prekratak da ga tratiš s nekim ko ne ispunjava tvoje osnovne potrebe. Ti želiš i trebaš vjeru i da se približiš Allahu, i strahuješ da bi to s njim bilo neostvarivo. Ako se tako udaš, samu ćeš sebe jesti od nezadovoljstva. I patiti se. I takav brak nema svijetlu budućnost, jer ni tvoj muž neće moći biti kraj tebe miran.

Druga stvar, po pitanju tog dopisivanja općenito, nastoj ga maksimalno izbjegavati. Takođe, Facebook upoznavanje i dopisivanje nisu dovoljni da ti pokažu osobu u pravom svjetlu. Tebi treba muškarac koji želi BRAK, a ne vezu. Da li je taj mlađi momak spreman na takvo nešto? Da li on zna sve odgovornosti koje kao glava kuće snosi? Je li u stanju da se brine za tebe? Nije dovoljno samo da pričate o vjeri i imanu; morate razmisliti i o budućem životu. Treba te zanimati njegovo porijeklo, karakter, ponašanje. Sve to trebaš uzeti u obzir prije konačne odluke.

Izlaz je da se vratiš Allahu i zatražiš oprost; nastoj se Njemu približiti. Ustani u zadnjoj trećini noći, i dovi, i klanjaj i moli Ga da od tebe otkloni tu dilemu. Klanjaj istihara-namaz. Dobro razmisli o svemu, izmjeri pozitivne i negativne strane svakog od njih i odluči.

Ako budeš imala još kakvih pitanja ili komentara, slobodno nam se obrati. Naša posljednja dova je: „Sva hvala i zahvala pripadaju Allahu, Gospodaru svih svjetova“.

Nedim Botić, prof.

akos.ba

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara