Press "Enter" to skip to content

ZADNJA PORUKA ŠEJHA KOJI JE UMRO OD KORONAVIRUSA: “Naučite svoju djecu da je Covid19 Allahovo stvorenje”

Oproštajna oporuka

(Poruka šejha Mustafe b. Zaida pred samu smrt, 1.4.2020. g., oboljelog od virusa korone u bolnici Setif.)

Mustafa je poznati alžirski daija iz grada El Eulma. Tekst poruke:

– “Naučite svoju djecu da je Covid19 Allahovo stvorenje, koje Njemu ibadet čini i Njega slavi, a mi ne razumijemo kao on to čini.
– Naučite svoju djecu da je ovaj virus Allahov vojnik, a Allahov vojnik ne dolazi da nas udalji od pravog puta, nego da nas na pravi put vrati.
– Naučite svoju djecu da ovaj virus nije došao da u naša srca unese strah, nego da im donese smiraj i podsjeti nas da smo na putu vjerovjesnika, na putu na kome piše ‘ne boj se, Allah je s nama’ i ‘… sa mnom je Allah i On će mi na pravi put ukazati’.
– Naučite svoju djecu da ovaj Allahov vojnik nije došao samo zato da nas podsjeti da trebamo prati ruke i tijelo, nego da nam pomogne da odjenemo odjeću bogobojaznosti a srca očistimo od prljavštine grijeha.
– Naučite svoju djecu da ovaj vojnik, a sa njim i smrt, kuca na kapiju zamrlih srca kako bi ih podsjetio da je vrijeme povratka Allahu blizu i da ih probudi prije same smrti.
– Naučite svoju djecu da nas je ovaj vojnik zatvorio u kuće kako bi napostili propuštene dane posta, popravili svoje namaze i čitali Kur’an koji je uveliko na polici zaboravljen.
– Naučite svoju djecu da je ovaj vojnik došao u žurbi, s viješću da se Milostivi zaželio ruku koje su zanemarile dovu i srca koja su nemarna, pa je sa sobom donio bolest kako bi te ruke ponovo vidio podignute u dovama.
– I naučite svoja nemarna srca da sadaka briše grijehe kao što voda gasi vatru, a dova mijenja sudbinu, pa se držite puta svoga Gospodara, da bi se spasili!”

Allahu naš, svrstaj našeg brata rahmetli Mustafu među šehide, smiluj mu se i uvedi ga u Džennet!

(prof. Salih ef. Haušić)

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *