Press "Enter" to skip to content

ZAMISLITE DA DODIK OVO KAŽE: “Poštivao bih Islam kad bi on popravljao muslimane, Bošnjake. Islam je ne služi Bogu, služi zlu”

No Dodik ovo nije rekao. Nešto slično rekao je Bakir o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

”Poštivao bih Srpsku pravoslavnu crkvu kada bi ona popravljala svoj narod, što je uloga svih vjerskih zajednica, služila Bogu i dobru, a suprotstavljala se zlu i zlikovcima”, kazao je u intervjuu za Klix Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

Srpska Pravoslavna Crkva ne služi Bogu, služi zlu tvrdi Izetbegović.

Izetbegović bi se zbog ove rečenice mogao naći pred sudom. Radi se o kaznenom  djelo Izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. Propisano je u tri kaznena zakona u Bosni i Hercegovini.1

Poseban (teži) oblik djela (stav 3. i 4.) postoji ako je djelo iz st. 1. odnosno 2. izvršeno zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja, ili ako je djelo dovelo do nereda, nasilja ili drugih teških posljedica za zajednički život konstitutivnih naroda i ostalih koji žive u Federaciji. U pogledu izvršioca ovaj oblik djela je specifičan, jer ga može vršiti i službeno lice zloupotrebom položaja, ali će ono postojati i ako je učinjeno od strane svakog drugog lica ako je proizvelo navedene posljedice. U odnosu na navedene posljedice dovoljan je i nehat. Ako je djelo učinilo službeno lice, ali je došlo i do navedenih težih posljedica, neće postojati sticaj djela, ali se to treba cijeniti pri odmjeravanju kazne.

Kazna za ova djela je zatvor u trajanju od do osam odnosno deset godina.

Kazao je kako su ”sve vrijeme rata čelni ljudi SPC-a zatvarali oči pred užasnim zločinima i davali podršku Mladiću, Šešelju i Arkanu”.

”Svi smo gledali film u kojem pravoslavni svečenik blagosilja ‘Škorpione’, Kačavenda je blagosiljao Karadžića i Mladića. On je oteo imovinu Bošnjaka u Bijeljini i napravio na njoj svoje dvore, u dvorištu Fate Orlović su sagradili crkvu, na Diviču kod Zvornika su srušili džamiju i na njenim temeljima napravili crkvu. Vladika Amfilohije je muslimane nazivao ‘lažnim ljudima’ i moglo bi se još mnogo toga nabrojati. Evo, čujemo da ovih dana i Amfilofijev nasljednik Joanikije Crnogorce naziva ‘pečurkama koje će nestati”‘, kazao je Izetbegović.

O velikosrpskom nacionalizmu

Između ostaloga, govoreći o velikosrpskom nacionalizmu kazao je kako on ”vremenima kriza, ratova i bezvlašća ubija, ruši i protjeruje sve što nije srpsko” te da u vremenima mira ”on pokušava da dominira, provodi aparthejd i vlada nad drugima”.

”To stanje živimo sada – politički lideri Srba smatraju da imaju pravo na dominaciju. Oni vjeruju da u državnim institucijama RS imaju pravo zaposliti samo Srbe, da imaju pravo uvesti pravoslavne slave tim institucijama i školama, da imaju pravo bošnjačkoj djeci zabraniti ustavom zagarantirano pravo na bosanski jezik, da imaju pravo u Beogradu tiskati knjige za djecu u RS iz kojih će i mali Bošnjaci i Hrvati učiti ‘srpske istine’, da imaju pravo slaviti ratne zločince, davati im utočište u Srbiji, negirati genocid, suprotstavljati se odlukama Haaškog tribunala i Ustavnog suda BiH itd”, naveo je.

O Miloradu Dodiku

Za Milorada Dodika kazao je kako on ”napravi problem, blokadu, suprotstavi se vladavini Ustava i zakona, a zatim bi da pregovara i traži ‘srednja rješenja’”.

”O čemu bismo mogli razgovarati u odnosu na Zakon o negiranju genocida, šta bi mogao biti kompromis? Malo negirati, malo priznati?! Dodik predlaže pregovore koji bi eskivirali državne institucije BiH i dio međunarodne zajednice koji je zadužen za implementaciju Daytonskog mirovnog sporazuma. Zašto bismo pristali na takvo reduciranje”, kazao je.

Jedini odgovor na to, kazao je, jeste uporna gradnja snažne države, koja garantira vladavinu zakona i jednakost ljudi, države koja je uvezana u moderne asocijacije poput Europske unije i NATO saveza.

Istaknuo je kako je BiH država koju čine dva entiteta, tri naroda i četiri političke grupacije – bošnjačka, srpska, hrvatska i građanska, koja je pretežno ljevičarska te da je ova posljednja, ističe, barem dvostruko zastupljenija u PS BiH i Parlamentu Federacije od hrvatskih stranaka.

”Dodik, Čović, Beograd i Zagreb bi da je izostave, uguše, da patriotski bošnjačko-bosanski blok, koji čini 60 posto glasačkog i parlamentarnog tijela, ‘zbiju’ u bošnjačku kvotu od 33 posto. Da za sebe zadrže dvije trećine vlasti i utjecaja. Nećemo pristati na to”, poručio je Izetbegović.

Poskok

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *