Press "Enter" to skip to content

Zanimljive priče / Zbog čega se najprljaviji čovjek na svijetu nije kupao 68 godina

Amou Haji, 88-godišnji Iranac, nezvanično je najprljaviji čovjek na svijetu jer se nije kupao 68 godina.

Razlog za to je – njegov strah od vode, ali i ljubavni jadi.

Haji vjeruje da će se razboljeti ako se okupa i zbog tog uvjerenja on se nije kupao skoro sedam decenija.
Ono što većini svijeta djeluje nezamislivo njemu je svakodnevica – živi u iranskoj pustinji i hrani se mesom uginulih životinja. Zato kažu neki da bi bio zvijezda emisije o preživljavanju sa čuvenim Berom Grilsom.

S druge strane, on gleda da iole brine o zdravlju, pa pije dosta vode – čak oko pet litara dnevno. Doduše, iz zahrđale konzerve, piše Nova.

Voli i da puši, s tim što, kad mu nestane cigareta koje mu neko udijeli, iz lule udiše suhu kravlju balegu.

Haji nema dom, već luta u blizini izolovanog sela Dezga u južnoj iranskoj provinciji Fars i živi u rupama napravljenim u pustinji izvan sela. Iako su mu seljani sagradili kolibu, on je odlučio da tu ne živi, samo se povremeno po potrebi sakrije u nju.
A zašto Amou živi tako, šta ga je natjeralo na život bez osnovnih higijenskih uslova, skoro bez ikakvog dodira sa civilizacijom?

Mještani vjeruju da je slomljeno srce razlog što je Amou Haji izabrao takav način života. On je navodno doživio ljubavni brodolom u mladosti, te od tuge završio kako je završio.

Međutim, on još nije odustao i želi da pronađe ljubav, pišu na sajtu BusinessToday.In.
Na tom svom putu, on se gotovo stopio sa svojim okruženjem, pa mu je koža iste boje kao i zemlja oko njega. Lokalci čak kažu da ga ponekad pomiješaju sa većim kamenom ili stenom kad leži miran.

I tako, bez brige o udobnosti, mirišljavom tušu, raznovrsnoj hrani, Haji živi svojim nomadskim životom, koji mu je, izgleda, drag.

Pitanje je samo, ako nađe tu ljubav koju traži, koliko će njoj to sve biti primamljivo.
Radio Sarajevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *