Press "Enter" to skip to content

Zapamti, nemoj da ti prođe dan, a da barem jednom ne proučiš ovu dovu!

Zapamti, nemoj da ti prođe dan, a da je barem jednom ne proučiš, bez obzira bili ti roditelji (ili jedno od njih dvoje), živi ili mrtvi, u svakom slučaju, prima se kod Allaha. To je kur’anska dova, ima predivno značenje a lahko ju je naučiti.Hoćeš li je proučiti kad ih vidiš, prije/poslije namaza, dok se voziš, nešto radiš, pred spavanje, nebitno, važno je, da ih se ovom dovom sjetiš svaki dan, barem jednom, bilo na arapskom ili na bosanskom.“Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali“! (El-Isra, 24)

Piše: Saudin Cokoja, Akos.ba

Pročitajte još: Zikr i dova su naša svakodnevnica: Priprema za spavanje

Musliman ne ide na spavanje ukoliko nije klanjao jaciju-namazu.Nastoji prije spavanja uzeti abdest i sa zikrullahom leći u postelju. Slijedivši praksu Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., i njegovih ashaba vjernik musliman nastoji pred odlazak na počinak proučiti što više onih sadržaja koji su spomenuti u Resulullahovim hadisima kao preporučeni:– Ajetul- Kursijja– Sure Ihlas, Felek i Nas ( po tri puta)– Subhanallah (33 x), elhamdulillah (33 x), Allahu ekber (34)– Bismikellahumme emuutu ve ahjaa i dr.

Vjernik, žudeći za Allahovom milošću i Njegovim zadovoljstvom, nastoji što češće, u zadnjoj trećini noći, ustati na noćni namaz. Znajući za vrijednosti i značaj ove noćne nafile vjernik je sa radošću i ushićenjem obavlja. Barem dva rekata, a ako želi može i više (četiri, šest, osam …). Ako nije klanjao vitr-namaz, onda nakon noćnom (lejl) namaza klanja vitre, te ostatak vremena do sabah namaza ukrasi učenjem Kur’ana, ili pak učeći istigfare i dove u kojima će moliti za sebe, ali i za druge ljude.Moliće Allaha za zdravlje, uputu, nafaku, mir i sve drugo što smatra potrebnim sebi i ljudima oko sebe.Onaj ko je jako umoran, pa ne mogne nakon noćnog namaza i vitra ostati u ibadetu isčekujući sabah, on će slobodno leći, navivši alarm ili sat koji će ga probuditi na sabah-namaz.Vjernik musliman naviknut da zikrom i dovama spominje i moli svoga Gospodara u svakom dijelu dana i noći, on će i nakon otklanjanog sabah-namaza, u džamiji ili kod kuće, ostati na mjestu klanjanja što duže. Učiće zikrove koji se spominju u hadisima Muhammeda, a.s., te će donositi što veći broj tesbiha, tahmida, tekbira, salavata i istigfara znajući da će za vrijeme provedeno u zikru, posebno u ovom periodu dana, biti mnogostruko nagrađen.Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže:”I spominji Gospodara svoga ujutro i navečer u sebi ponizno i sa strahopoštovanjem i ne podižući jako glas, i ne budi nemaran.” (El- ‘Araf, 205)

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *