Press "Enter" to skip to content

ZASTAVA, GRB, HIMNA, JEZIK SAMO JEDNOG NARODA U ŠKOLAMA HNK: IMA LI DRŽAVE BIH U HERCEGOVINI?

Zastava, grb, himna, jezik samo jednog naroda u školama HNK

Ima li države dalje od Sarajeva?

Sanel Kajan, poznati mostarski novinar i jedan od kandidata na izborima podsjetio je na situaciju sa državom u Kantonu u kojem živi. Naime, svima je već poznato da u dijelovima države gdje živi većinski hrvatski narod, baš kao i u RS-u koju naseljava većinski srpski narod države nema. Nema zastave, grba, jezika piše Crna-Hronika

Ali na sve strane, po zidovima, banderama, ulicama, zgradama su postavljena obilježja jednog naroda. Označena teritorija. Kajan je između ostaloga naveo;

– U Tuzlanskom kantonu više neće biti pocijepanih državnih zastava, niti školskih objekata bez obilježja države Bosne i Hercegovine. Ministarstvo obrazovanja TK donijelo je ove odluke:

– Zastava Bosne i Hercegovine se postavlja na ulazu školskog objekta ili drugom istaknutom mjestu na način propisan Zakonom o zastavi Bosne i Hercegovine.

– Zastava Bosne i Hercegovine se koristi i prilikom obilježavanja školskih priredbi i svečanosti.

– Kada zastava zbog starosti materijala ili neke druge vrste oštećenja više nije podesna za javno izlaganje, zamjenjuje se novom zastavom.

– Grb Bosne i Hercegovine se postavlja na počasno mjesto u zbornici, učionici i kabinetu u kojem se realizira odgojno-obrazovni proces, izuzev u kabinetima praktične nastave i fiskulturnoj sali ukoliko nije moguće odrediti počasno mjesto grba ili zbog dimenzija grb nije uočljiv.

– Kada grb zbog starosti materijala ili neke druge vrste oštećenja više nije podesan za javno izlaganje, zamjenjuje se novim grbom.

A u HNK?! E, pa, u HNK je ovako, naveo je Sanel Kajan uz nekoliko fotografija koje dovoljno govore o odnosu prema državi.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *