Press "Enter" to skip to content

ZAŠTO BH. GRAĐANI MIJENJAJU MARKE U EURE?

Potražnja je duplo veća nego prije rata u Ukrajini, kaže jedan od vlasnika mjenjačnice

U mjenjačnicama u Bosni i Hercegovine udvostručena je potražnja za stranim valutama. Građani u strahu zbog globalne krize masovno mijenjaju konvertibilne marke, najčešće u švicarske franke, eure i dolare. Ekonomisti savjetuju da nema efekta mijenjati marke u eure, zbog fiksnog kursa.

Građani najviše mijenjaju konvertibilne marke u švajcarske franke, a zatim u evre i dolare. Potražnja je duplo veća nego prije rata u Ukrajini, kaže jedan od vlasnika mjenjačnice u Banjoj Luci. Dobro smo uvezani, navodi on, i ako nestane neka od stranih valuta, za nekoliko sati i to riješimo, tako da kupci u toku dana dobiju tražene devize.
Iz Centralne banke i Udruženja banka Bosne i Hercegovine poručuju građanima da nema razloga za strah i zamjenu konvertibilnih maraka u strane valute.

„Nema realnog i opravdanog razloga za zamjenu konvertibilnih maraka u evre. Kurs konvertibilne marke u odnosu na evro je fiksan. Domaća valuta, monetarni i bankarski sistem su stabilni i građani nemaju razloga za strah.“

BERISLAV KUTLE, predsjednik Udruženja banaka BiH
„Koliko ima maraka u opticaju toliko rezerve evra ima Centralna banka. Svaka marka na bh.tržištu je pokrivena i svaki evro je pokriven markom. Do promjene je nemoguće doći.“

Ekonomisti na ovu pojavu gledaju kao na psihološki domino efekat u kojem se, mimo svake logike, mijenja domaća valuta u evre. Direktor „SWOT“- a kaže da su građani kroz pandemiju, a sada i globalnu krizu postali nesigurni i kupovinom deviza žele da se zaštite.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *