Press "Enter" to skip to content

ZAŠTO BOŠNJACI ALA FADIL TRPAJU POSLANIKA ISLAMA U “ARMANI ODIJELO”?

Resul Mehmedović publicista i prevodilac nekoliko knjiga na bosanski jezik iz oblasti ekonomije i historije islamske kulture i civilizacije na svom je Facebookprofilu komentarisao medijski nastup premijera FBiH u kojem je citirao određene izjave vezane za poslanika Muhameda. Novalić je u jednom trenutku kazao da je Poslanik islama “bio toliko moderan da bi danas nosio Armani odijelo.”

Mehemdović na svom Facebook profilu odgovora na pitanje “Znate li zašto Bošnjaci ala Fadil trpaju Poslanika islama u «Armani odijelo»?”

“Zato što su navikli da «Armani odijelima» završavaju stvari, kʼo biva: turimo Muhammeda (s.a.v.s) u odijelo, dobro njemu – dobro nama. Oni takvim poimanjem potajno umiruju svoju savjest i odrođenost od vlastitog naroda, jer bošnjačka elita funkcionira na principu “namirivanja” – evo ti poslić, evo ti odijelo, evo ti na kahvu, nemoj talasati, vidjet ćemo i tebi nešto. I svima dobro. Na taj način kreirali su čitavu jednu paralelnu stvarnost, svijet lažne skromnosti, lažnih titula, lažnih zvanja, ulagivanja i laskanja… Svijet svega osim stvarnosti – gorke bh. stvarnosti – a u koji se nikako ne može inkorporirati Poslanik islama.” piše Mehmedović.
“Fadilova izjava je samo eho sveopće bošnjačko-muslimanske svijesti, koja modernost i Muhammedovu (s.a.v.s) poruku i univerzalnost svode na groteskni materijalizam u rangu ruskih oligarha, što ni historijski ni poslanički nije ni blizu istini.

Ja, na primjer, zamišljam Muhammeda (s.a.v.s) kao vođu pravednog društva, otvorenog i jednakih prilika za sve, društva vladavine prava, najviših ekonomskih sloboda i koje bi bilo iznad Švicarske, Danske ili Norveške na listi indeksa korupcije. To je historijski najbliže istini.

Ali, kako god da pogledam i pokušam razumjeti, nikako ga ne vidim u «Armani odijelu», naročito u vremenu u kojem trećina njegovog naroda (u BiH) jedva sastavlja kraj s krajem i ide ka ekonomskoj kategorizaciji “siromašnog stanovništva”.” napisao je Mehemdović na svom profilu.
Televizija Hayat na kojoj je premijer Novalić dao spornu izjavu demantirala je natpise portala koji su prenijeli samo jedan dio razgovora i saopštila da je izjava “izvučena iz konteksta”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *