Zašto je najbogatija zemlja svijeta usred pustinje smjestila 14.000 krava?

Budući da su, zbog izolacije arapskih zemalja, bili prisiljeni da se okrenu vlastitoj proizvodnji mliječnih proizvoda, Katar je avionom i brodom prenio hiljade krava, piše “Ekonomist”.

Naime, prije godinu Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein odlučili su da “kazne” Katar zbog navodne podrške islamističkim grupama (a zapravo zbog bliskosti Iranu i Al Džazirinih kritika zaljevskih kraljevina) i tako je najbogatija zemlja svijeta ostala bez važnih proizvoda koje su uvozili iz ili preko tih država, poput mlijeka.

Ipak, Katar se vrlo brzo snašao. Prvo su se obratili Turskoj i Iranu u potrazi za pomoći, ali uvidjeli su da je to kratkotrajno rješenje. Tako su odlučili da usred pustinje izgrade farmu pod imenom “Baladna” (“naša zemlja” na arapskom) sa štalama i ventilatorima koji hlade krave, a vodi je, ni manje ni više, Irac.

A kako su došli do krava? Vrlo jednostavno – za početak su avionom prenijeli 3.400 Holstein krava. Još hiljadu ih je stiglo brodom, a za nekoliko mjeseci katarska farma će imati 14.000 krava i tako će ta pustinjska zemlja postati nezavisna po pitanju proizvodnje mliječnih proizvoda.

Litar Baladna mlijeka košta nešto manje od osam rijala koliko su nekada plaćali za saudijsko mlijeko, a osim mlijeka, katarska farma prodaje i sir, jogurt i fermentierano piće laban. Ali, država je našla i dodatna sredstva zarade na farmi. Budući da se radi o atrakciji za 2,6 miliona katarskih građana, izgrađeni su i restoran i park uz farmu, gdje posjetioci troše novac. Osim toga, u planu je i Baladnino listanje na berzi, do čega bi trebalo da dođe krajem ove godine, a procjenjuje se da će postići vrijednost od dvije milijarde rijala.

Ipak, Saudijce ovaj katarski uspjeh nije obeshrabrio. Oni su odlučni u svojoj namjeri da izoliraju susjeda, a neki to žele da učine i doslovno. Naime, saudijske novine su objavile plan o iskopavanju 200 metara širokog kanala na granici s Katarom kako bi tu zemlju učinili otokom u namjeri da još više iznerviraju susjeda, Saudijci planiraju i pretvaranje dijela granice u odlagalište nuklearnog otpada. Cijena toga bila bi 750 miliona dolara, što je prava sitnica za svađu sa susjedom.

Iako sama ideja zvuči prilično nategnuto, tako je zvučao i let hiljada krava avionom do arapske pustinje.

Avaz.ba

 

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara