Press "Enter" to skip to content

Zašto je potrebno popiti čašu vode nakon kafe

Kafa ima i neželjene efekte: dehidrira organizam, mrlje se pojavljuju na zubnoj gleđi, a može izazvati i naglo povećanje krvnog pritiska
Kafa je savršena za razbuđivanje i mnogi ne mogu ni da zamisle da bez nje započnu dan, ali čaša vode poslije kafe je još bolja stvar.

Kafa ima i neželjene efekte: dehidrira organizam, mrlje se pojavljuju na zubnoj gleđi, a može izazvati i naglo povećanje krvnog pritiska.

Rizik od dehidracije
Da biste se zaštitili od ovih neprijatnih posljedica, dovoljno je da popijete čašu vode poslije kafe.

Kofein ima snažan diuretički efekt, koji u velikoj mjeri dehidrira tijelo. Dehidracija može dovesti do mnogo neprijatnih posljedica, pa je potrebno posebno pažljivo pratiti nivo tečnosti u tijelu. Ako popijete čašu vode odmah nakon kafe, vraćate ravnotežu vode i smanjujete rizik od dehidracije.

Zapamtite da ova čaša ne bi trebalo da bude dio vašeg dnevnog unosa tečnosti, odnosno ako pijete dva litra vode dnevno, onda uz svaku šoljicu kafe treba dodati još jednu čašu.

Smanjuje opterećenje srca
Drugo, kafa je bogata biljnim bojama koje mogu promijeniti boju zubne gleđi, posebno uz čestu upotrebu. Ovdje opet voda dolazi u pomoć. Ispirući ostatke kafe vodom, sprečavamo reakciju interakcije između kiselina kafe i zubne gleđi. U isto vrijeme, ne bi trebalo da perete zube odmah nakon kafe to može ugroziti zdravlje zuba.

Pored toga, kofein može dramatično da poveća krvni pritisak, što je generalno neprijatno, a za osobe koje pate od hipertenzije može biti čak i opasno.

Voda razblažuje kafu, zbog čega se smanjuje opterećenje srca i krvnih sudova, a rizik od oštrog skoka pritiska se smanjuje na minimalan nivo.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *