Press "Enter" to skip to content

ZAŠTO JE VAŽNIJE OŽENITI SE DJEVICOM NEGO SA VEĆ UDAVANOM ŽENOM?

Jedna od mudrih islamskih uputa u izboru bracnog druga je i to da ona bude djevojka tj. neudavana i to zbog dalekoseznih mudrosti i znacajnih koristi kao sto su: ocuvanje porodice od svih gorcina zivota, porodicnih svadja, razdora te svega sto unutar doma siri sjeme neprijateljstva i netrpljenja, a u isto vrijeme, s druge strane, ucvrscuje ljubav medju supruznicima, iz razloga sto je neudavata po prirodi sklona na prisnost i intimnost sa prvim u cijoj se zastiti nadje, za razliku od udavate zene, koja nece naci u svom drugom braku potpunu bliskost, medjusobnu ljubav iiskrenu privrzenost zbog velike razlike u licnosti izmedju prvog i drugog muza.

Zato nije cudno kad vidimo Aisu r.a.kako pojasnjava Allahovom Poslaniku s.a.v.s. znacaj toga kada, u hadisu koji prenosi Buhari, kaze: ”Allahov Poslanice kada bi hteo da odmoris u nekoj dolini, u jednoj je drvo s kojeg je brano a u drugoj drvo koje nije dirano, za koje drvo ces privezati devu, “ Za ono s kojeg nije brano” odgovori Allahov Poslanik s.a.v.s. na to Aisa r.a. rece: to sam ja .Ovim ona zeli objasniti njenu vrijednost nad ostalim zenama s obzirom da su ostale zene Allahovog Poslanika bile udavane prije njegove zenidbe s njima. Allahov Poslanik s.a.v.s. je ukazao na neke od mudrosti u zenidbi s djevicama pa tako u hadisu kojeg prenose Ibn Madze i Bejheki kaze: ”Zenite se djevicama one su slatkorijecive, radjaju djecu,manje lazu( spletkare) i zadovolj ne su cak i u neimastini”Allahov Poslanik s.a.v.s. je ukazao Dzabiru r.a., da zenidba djevicom radja ljubav, jaca cednost i krepost, pa tako prenosi Buhari i Muslim da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao Dzabiru kada su se vracali sa bitke “ zatur-rika’ a”-“ Dzabire, jesi li se ozenio” jesam, Allahov Poslanice, odgovorih, ”Jesi li ozenio djevicu ili zenu? ”upita Allahov Poslanik s.a.v.s. na sta odgovorih: zenu, na to mi Allahov Poslanik s.a.v.s. rece: ”Zasto nisi uzeo djevicu s kojom ces se zabavljati, ikoja ce se s tobom zabavljti”, rekoh: Allahov Poslanice moj otac je poginuo u bitci na Uhud, ostavio je sedam kcerki, pa sam se zato ozenio zenom, koja bi ih iznjivila i koja je kadra na to, ”Ispravno si uradio ako Bog da” odgovori Allahov Poslanik s.a.v.s..

Ovaj Dzabirov hadis nas upucuje da je u nekim slucajevima brak sa vec udavatom zenom bolji negoli sa djevicom, kao sto je bio primjer Dzabira r.a. koji smo vec spomenuli, u uzajamnoj pomoci bracnog para u odgoju sirocadi, njihovom razvoju i vecoj paznji, cime bi se postupilo po Allahovom naredjenju, a na sta ukazuje ajet u kojem se kaze:

“Jedni drugima pomazite u dobrocinstvu i cestitosti ”( al -Maida: 2)

Odlomak iz knjige “Odgoj djece u islamu”

Abdullah Nasih Ulvan

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *