Press "Enter" to skip to content

ZAŠTO NJEMAČKA ŠALJE SVOJE VOJNIKE U BIH: “ZA SVE KRIV DODIK?”

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) prošle sedmice najavio povratak njemačkih vojnika u misiju EUFOR-a koja se nalazi u BiH, to je potvrđeno i iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. Konačnu odluku će donijeti Bundestag.

U BiH bi trebalo stići 50 njemačkih vojnika

Njemačka vlada je napravila korake koji će omogućiti raspoređivanje njenih trupa u okviru misije EUFOR-a u BiH po prvi put u posljednjih deset godina.

– Politička situacija u Bosni i Hercegovini je teška, prije svega zbog separatističkog kursa Milorada Dodika, lidera bosanskih Srba. Ruski agresorski rat protiv Ukrajine dodatno je pojačao zabrinutost da Rusija također djeluje na destabilizaciji Bosne i Hercegovine. Izbori bi se tamo trebali održati u oktobru i stoga je hitno pitanje da se oni bezbjedno odvijaju. EUFOR-ALTHEA ima ključnu ulogu u tom pogledu – navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Njemačka planira rasporediti oficire u štab operacije u Sarajevu i osoblje za dva tima za vezu i posmatranje u zemlji. Mandat Bundestaga, koji tek treba da bude odobren, bit će za najviše 50 vojnika.

Stvaranje sigurnosnog vakuma

Ponovno pridruživanje EUFOR-ALTHEA je također povezano sa strateškim kompasom EU za sigurnost i odbranu, koji je usvojen kao ključni strateški dokument u martu.

– Bitno je da EU sada u praksi dokaže da može djelovati, posebno u svom neposrednom susjedstvu. Njemačka namjerava da odigra svoju ulogu u tom cilju – navode u saopćenju.

Njemačka je odlučna da ne dozvoli stvaranje sigurnosnog vakuma na području koje je za tu državu “neposredno susjedstvo”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *