Press "Enter" to skip to content

Zašto razrušeni Maroko odbija pomoć?

MAROKO je u petak navečer pogodio silovit potres kakav ta zemlja ne pamti. Prema najnovijim podacima, poginulo je više od 2600 ljudi, a o razmjerima materijalne štete se niti ne nagađa. Čim su se pojavile vijesti o potresu, stigle su ponude pomoći iz cijelog svijeta. No, ta zemlja je do sada bila vrlo selektivna u pogledu onoga što je odlučila prihvatiti.

U jučerašnjem priopćenju ministarstva unutarnjih poslova navodi se da je Maroko “u ovoj konkretnoj fazi odgovorio na ponude podrške prijateljskih nacija: Španjolske, Katara, UK-a i Ujedinjenih Arapskih Emirata”. Španjolska je poslala jedinicu za potragu i spašavanje sa psima tragačima, a Ujedinjeno Kraljevstvo je poslalo sličan tim, no postavljaju se pitanja zašto je Maroko sporo prihvatio druge ponude.

Odbijena pomoć Francuza, Nijemaca…
Francuska pomoć je u pripravnosti, ali čelnik jedne dobrotvorne spasilačke organizacije, Secouristes sans Frontieres, rekao je da njegovi humanitarni radnici nisu dobili zeleno svjetlo od marokanske vlade, izvještava novinska agencija AFP.

Alžir, koji je prije dvije godine prekinuo diplomatske veze sa svojim sjevernoafričkim susjedom, rekao je da bi mogao poslati 80 specijaliziranih spasilaca iz svojih snaga civilne zaštite. Također je bilo ponuda iz SAD-a, Tunisa, Turske i Tajvana između ostalih.

No odluka o tome kakvu pomoć prihvatiti zapela je na pitanjima suvereniteta i geopolitike. Između Francuske i Maroka vladaju napeti odnosi, dijelom kao rezultat pokušaja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se približi Alžiru.

Maroko je odbio i pomoć koju je ponudila Njemačka, a Berlin je odmah pokušao poručiti da ta odluka nije političke prirode. “Njemačka ne vidi nikakve naznake da je odluka Maroka da odbije pomoć iz Berlina političke prirode”, rekao je glasnogovornik njemačkog saveznog ministarstva vanjskih poslova.

“Diplomatski odnosi između Njemačke i Maroka su dobri”, rekao je glasnogovornik i dodao da je marokanska strana zahvalila Njemačkoj na ponuđenoj pomoći. “Siguran sam da su oni vrlo pažljivo razmislili o tome koje snage mogu biti raspoređene gdje i kako mogu tamo stići, koji su transportni kapaciteti dostupni, na primjer”, rekao je.

“Neumjesna polemika”
Francuske su vlasti pokušale ublažiti svaku pomisao da je njihova ponuda odbijena. “Ovo je neumjesna polemika”, izjavila je ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna, a prenosi novinska agencija Reuters. “Spremni smo pomoći Maroku. To je suverena odluka Maroka i na njima je da odluče”, rekla je.
Maroko kaže da želi zadržati kontrolu i ne želi riskirati potencijalno kaotičnu situaciju s desecima zemalja i organizacija koje dolaze u pomoć. “Nedostatak koordinacije u takvim slučajevima bio bi kontraproduktivan”, rekle su tamošnje vlasti.

Ali vladin kritičar i aktivist Maati Mounjib rekao je da je to pogrešan odgovor kada je pomoć očajnički potrebna, posebno u zabačenim područjima.

“Ovo nije trenutak za odbijanje pomoći”
“Mislim da je stvarno pogreška inzistirati na suverenitetu i nacionalnom ponosu. Ovo nije trenutak za odbijanje jer je pomoć neophodna, čak i razvijene zemlje prihvaćaju vanjsku pomoć u katastrofama”, rekao je za BBC.

Hossam Elsharkawi, regionalni direktor za Bliski istok i Sjevernu Afriku za Međunarodnu federaciju društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), nije bio voljan kritizirati marokanske vlasti u tako teškom trenutku, ali je ustvrdio da će neizbježno biti potrebno više vanjske pomoći.

Organizacija daje novac lokalnom ogranku Crvenog polumjeseca, ali IFRC također ima specijalizirane timove u pripravnosti, spremne za odlazak u zemlju. “Imamo iskustvo od 30 godina u ovakvim scenarijima, znamo pravila – trebat će im međunarodna pomoć”, rekao je.

“Lokalni odgovor do danas je obavio fantastičan posao, ali već treći dan su iscrpljeni i trebat će im dodatna pomoć”, rekao je Elsharkawi.

Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *