Press "Enter" to skip to content

ZAŠTO SE MILORAD DODIK PLAŠI SUTKINJE JASMINE ĆOSIĆ DEDOVIĆ?

Advokat Goran Bubić, branilac Milorada Dodika, izjavio je da je Sudu Bosne i Hercegovine uputio prijedlog za izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović u slučaju da postupa u predmetu protiv Milorada Dodika.

Bubić je pojasnio da je prijedlog za izuzeće upućen na zahtjev Milorada Dodika, te dodao da odbrana smatra da u ovom predmetu sutkinja Dedović ne može postupati zato što postoje, kako je navedeno, “okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost”.

Sutkinja Jasmina Ćosić Dedović svojevremeno je bila kandidat za sutkinju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Dodik, tada u svojstvu člana Presjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH”, istakao je advokat Bubić.

Bubić je uz prijedlog za izuzeće Sudu BiH dostavio i dokaz – pismo Dodika kao tadašnjeg člana Predsjedništva BiH:

Iz sadržaja pisma vide se argumenti za protivljenje imenovanju sudije Jasmine Ćosić Dedović. Ove razloge branilac ne ponavlja u prijedlogu za izuzeće, ali kao razlog za izuzeće ističe sam čin protivljenja Milorada Dodika, tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, da se imenuje za sudiju Međunarodnog krivičnog suda. Ovo pismo, poslato u okviru zakonske procedure za izbor sudije Međunarodnog krivičnog suda u ime BiH, nesumnjivo je utjecalo na proceduru izbora Dedovićeve i ona nije izabrana za sudiju u tom sudu.

Branjenik Milorad Dodik smatra da sutkinja Dedović, prema objektivnom sudu, jednako kao i bilo koji drugi kandidat u sličnoj situaciji, ne može imati nepristrasan odnos kao sudija ako postupa u predmetu u kojoj je optuženi lice koje se ranije, u legalnoj proceduri izbora (ne samo kao građanin), protivilo njenom imenovanju za sudiju u Međunarodnom krivičnom sudu. Posebno treba cijeniti okolnost da bi njen status u Međunarodnom krivičnom sudu u svakom pogledu bio višestruko povoljniji nego što je status u Sudu BiH. Ovo izaziva razumnu sumnju u nepristrasnost sutkinje Jasmine Ćosić Dedović pa se predlaže da se ovaj prijedlog uvaži i imenovana izuzme iz postupka protiv branjenika Milorada Dodika.

U slučaju da u označenom predmetu ne postupa sutkinja Jasmina Ćosić Dedović, već drugi sudija Suda BiH, tražimo da se ovaj prijedlog ima u vidu u daljem toku postupka, u slučaju da Tužilaštvo BiH ponovo dostavi optužnicu”, navodi se u obrazloženju prijedloga za izuzeće sudije Dedović koje je podnio advokat Goran Bubić na zahtjev Milorada Dodika, piše BHRT.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *