Press "Enter" to skip to content

Zašto se Mi’radž desio iz Mesdžidul Aqsa, a ne iz Mekke

Jasan i utemeljen je događaj Isra’i mi’radža. Utvrđen je Kur’anom i sunnetom i onaj koji ga poriče je zalutao. Isra je otpočela u Mekki, a završila u Al-Qudsu. Poslanik a.s. je putovao na jahalici put nebesa, a ne nekog drugog mjesta na zemlji.
Prirodno bi bilo da se Isra’i mi’radž desio u Mekki, jer se tu Poslanik s.a.v.s. rodio, odrastao i otpočeo da’wu. Uz to, u Mekki u se odvili i događaji koji su nagovijestili Isra’i mi’radž.

Međutim, mi’radž se desio daleko od Mekke iz nekoliko značajnih razloga:

1. Velika udaljenost Al-Qudsa i Poslanikov detaljan opis su bili dokazom Isra’i mi’radža kod Mekkanskih mušrika.
2. Mesdžidul Aqsa je bilo mjesto okupljanja poslanika, a Muhammed a.s. je bio počašćen da im predvodi namaz. Kao da je Poslaniku a.s. rečeno: „Ako mušrici ne vjeruju u tebe, pa evo, najbolji ljudi, Allahovi poslanici, ti vjeruju i slijede te.“ Ovo je za Poslanika a.s. bila utjeha i motivacija da ustraje u svome pozivu.
3. Doček poslanika kojim je bio počašćen Muhammed a.s. ukazuje i na jedistvo vjere, kao sto stoji u jednom sahih hadisu: „Poslanici su braća po vjeri, majke su im različite, a njihova religija je istovjetna.“
4. U tome je i znak da će se islam širiti na sve četiri strane svijeta, uprkos mušricima Mekke koji su svim snagama pokušali spriječiti takvo što. To stoga što je Muhammedov a.s. poziv pečat svih vjerovjesnika i njihovih poziva, kao i zbog toga što islam poziva zdravim ljudskim načelima koji obezbjeđuju konstantan razvoj i napredak čovječanstva.

Isra’i mi’radž se desio iz Mesdžidul Aqsa put nebesa, i time se ukazala posebna čast poslaniku Muhammedu a.s. Ni jedan drugi poslanik nije bio počašćen time, pa se ovaj događaj iz Muhammedovog a.s. života razumijeva kao utjeha za teška iskušenja koja je imao sa svojim narodom i kao potpora i motivacija za daljnje pozivanje u islam.
Izvor: islamonline.net

Prevod i obrada: Akos.ba

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *