Zašto ženi nije dozvoljeno da se istovremeno uda za trojicu ili četvericu muškaraca, dok je muškarcu dozvoljeno da ima tri ili četiri supruge?

Odgovor: Ovo pitanje prvenstveno se vezuje za vjerovanje u Allaha. Sve vjere imaju jednoglasan stav da ženi nije dozvoljeno da istovremeno bude udata za više muškaraca – da ima spolni odnos sa nekim ko nije njen muž. Među tim vjerama su i nebeske vjere bez imalo sumnje, kao islam, i osnova kršćanstva i židovstva. Vjerovanje u Allaha iziskuje pokoravanje – zadovoljstvo onim što Allah naredi i propiše, jer je On Mudri i Sveznajući, koji zna šta odgovara čovjeku. Nekada se desi da dokučimo mudrost propisivanja određenog propisa, a nekada ne.
Kada je u pitanju dozvola da muškarci ožene više žena, dok je to zabranjeno ženama, mudrosti toga su shvatljive svakom razumnom insanu. Uzvišeni Allah učinio je ženu posudom – ona koja rađa, dok to nije slučaj sa muškarcima. Kada bi žena imala više muževa i zatrudnjela, ne bi se znalo ko je otac tog djeteta, što bi svakako dovelo do miješanja ljudskog porijekla, kršenja porodica i mnoga djeca bi postala skitnice i beskućnici. Žena bi bila opterećena teretom potomstva, njegovog odgoja i izdržavanja, koje ona ne može nositi, što bi primoralo ženu da se odluči na korak neplodnosti. To bi opet uzrokovalo nestanak –iskorjenjivanje ljudskoga roda.

Također, u današnjem vremenu je dokazano i medicinski potvrđeno da su najopasnije bolesti današnjice – poput side, uzrokovane time što žena spolno opći sa više muškaraca. Miješanje različitih spermi u ženinoj rodnici uzrokuje pojavu ove opasne bolesti. Zbog toga je Uzvišeni Allah propisao priček ženi koja je puštena – razvedena kao i onoj čiji je muž preselio, kao bi se njena maternica i unutrašnjost očistili od tečnosti (sperme) njenog muža.
Nadam se da su ove riječi – smjernice dovoljne kao odgovor na pitanje, bez opširnog detaljiziranja, dok ako neko želi da se detaljnije informiše o ovoj tematici, treba da se vrati na knjige – studije koje su napisane na temu višeženstva i mudrosti njegovog propisivanja.

Šejh: S’ad El-Humejd

Izvor: Islam-Iman

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara