Press "Enter" to skip to content

Završena obdukcija Nermina Sulejmanovića: Tijelo je u hladnjači, ako ga niko ne preuzme, troškove ukopa platit će građani Gradačca

Tijelo ubice iz Gradačca Nermina Sulejmanovića i dalje se nalazi u hladnjači Javnog komunalnog preduzeća “Komemorativni centar” u Tuzli i još niko nije podnio zahtjev za njegovog preuzimanje, potvrđeno je portalu Srpskainfo u ovom preduzeću.

Dodaju kako je obavljena obdukcija i da su uvjeti za ukopavanje tela ispunjeni.

– Obdukcija je urađena i tijelo se nalazi kod nas, te je spremno za ukop. Sada je potrebno da ljekar koji je ustanovio smrt izda potvrdu o smrti i dozvolu za ukop. Mi čekamo da nam se za izuzimanje tijela jave ili članovi porodice ili neko iz Gradske uprave Gradačca, jer je riječ o osobi s njihovog područja – izjavio je ranije i Faruk Latifagić, direktor JKP “Komemorativni centar” Tuzla.

Iako precizan rok za javljanje zakonom nije definiran, praksa kaže da procedure oko ukopa mogu trajati i do mjesec dana.

Šta ako se niko ne javi?

Ratko Jokić, direktor preduzeća “Gradsko groblje” u Banjaluci kaže da su zakoni u RS i Federaciji BiH vrlo jasni u pogledu toga ko sahranjuje posmrtne ostatke.

– Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti kaže da su ukop umrle osobe dužni da osiguraju njegovi srodnici, odnosno najbliža porodica. Ako ove osobe odbiju sahranu, kakav je slučaj u Gradačcu, sahranu će izvršiti uprava groblja koju odredi nadležni organ jedinice lokalne samouprave – objasnio je Jokić.

Ko će da plati ukop masovnog ubice?

Jokić dodaje da troškove snosi jedinica lokalne samouprave koja ima pravo na naknadu troškova i to od osoba koje su bile dužne da osiguraju ukop.

U prijevodu, u ovom bizarnom raspletu događaja ukop bi praktično bio plaćen iz džepova građana Gradačca. Tek poslije ukopa bi jedinica lokalne samouprave trebalo da podnese zahtjev za povratak tih troškova od porodice Nermina Sulejmanovića.

Podsjetimo, njegov otac je već rekao da se prije 20 godina odrekao sina, te će obaveze oko ukopa, kako je naveo riječiti njegovi “jarani, krimosi”.

Nermin Sulejmanović široj javnosti postao je poznat po krvničkom činu u kojem je u Gradačcu ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, te još dvije osobe, odnosno oca i sina.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *