Press "Enter" to skip to content

Završna faza: Njemački doktori planiraju presaditi svinjsko srce čovjeku, evo detalja

Njemački kardiohirurzi smatraju da će za najviše dvije godine uspjeti presaditi modificirano svinjsko srce čovjeku i očekuju da će ishod biti bolji od onoga postignutog nakon prve takve transplantacije u svijetu, koju su obavili američki doktori.

“U završnoj smo fazi”, rekao je kardiokirurg Bruno Reichart, član istraživačke skupine u Univerzitetskoj bolnici Grosshadern u Muenchenu, prenosi Hina.

Za presađivanje će poslužiti manje svinje pasmine Auckland s Novog Zelanda koje su genetski modificirane, kazao je Reichart. Životinje moraju biti teške između 70 i 90 kilograma jer bi u suprotnom njihovo srce za ljude bilo preveliko.

Nakon procesa modificiranja srca će se najprije ispitati na babunima, kaže 80-godišnji Reichart, koji se ovim poslom bavi već desetljećima. Majmuni bi sa svinjskim srcem trebali preživjeti godinu dana prije nego što se krene s ispitivanjima na čovjeku.

Presađivanje organa s jedne vrste na drugu, proces zvan ksenotransplantacija, napredovalo je golemim korakom prošle godine kad su hirurzi u Mayrlandu prvi put čovjeku presadili srce svinje.

“To što je pacijent preživio dva mjeseca, uzimajući u obzir sve njegove komorbiditete, dobar je rezultat, kaže Reichart.

Tim s Medicinskog sveučilišta u Marylandu u januaru prošle godine transplantirao je srce svinje s deset modifikacija smrtno bolesnome čovjeku. Nakon desetljeća ksenotransplantacijskih istraživanja, stručnjaci su uvjereni da bi srca svinja mogla biti održiva opcija za bolesnike kojima treba novo srce.

Reichart, kardiohirurzi Christian Hagl i Paolo Brenner te veterinar Eckhard Wolf među vodećim su svjetskim stručnjacima u istraživanju ksenotransplantacija.

radiosarajevo.ba

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *