Press "Enter" to skip to content

ZBOG TOPLOTNOG VALA OPASNOST U CIJELOJ BIH: BIT ĆE PAKLENA SEDMICA!

Da je u BiH stigao prvi pravi toplotni val ovog ljeta, potvrđuje i narandžasto upozorenje koje je, zbog visoke temperature zraka, ali i ekstremno visoke vrijednosti UV indeksa, jučer izdao Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ).

Alarm je, kako nam je potvrdio Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ-a, upaljen za područje cijele BiH, budući da se vrijednosti temperature u Bosni očekuju između 33 i 38, a u Hercegovini i do 40 stepeni Celzijevih.

Savjet ljekara

Vrhunac ovog toplotnog vala očekuje se danas i sutra.

– Ovakve vremenske prilike veoma su nepovoljne po građane i savjetujemo da se što više i što češće informiraju o stanju vremena, ali i da redovno prate savjete ljekara i drugih nadležnih institucija koje se bave zdravljem ljudi – kazao nam je Krajinović.

Građanima je preporučio da izbjegavaju aktivnosti u dijelu dana kada je sunce najintenzivnije, od 10 do 17 sati, te naglasio da će se temperaturne vrijednosti ovih dana opasno približiti i onim rekordnim iz juna, poput Mostara, gdje je taj rekord u junu 41,2 stepena.

Iako se narandžasto upozorenje odnosi na period sve do 1. jula, ipak je sve izglednije, sudeći prema dosadašnjim pokazateljima, da bi se slične vremenske prilike mogle zadržati i do 3. jula.

Nema padavina

– Najvjerovatnije će ovo upozorenje biti produženo, jer tek od 4. jula možemo očekivati blagi pad temperature, s nešto nižim vrijednostima. Konkretnijeg osvježenja nema na vidiku, a padavine u vidu lokalnih pljuskova se mogu očekivati u centralnim, istočnim, sjevernim i jugozapadnim predjelima Bosne i Hercegovine

Preporuke građanima

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH građanima savjetuju da se bespotrebno ne izlažu suncu i da što više borave u zatvorenim, rashlađenim prostorima. Također, upozoravaju na to da je neophodan unos vode, kao i da se izbjegava tekućina koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera. Posebna preporuka se odnosi i na to da se izbjegava teška, masna i začinjena hrana.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *