Press "Enter" to skip to content

ZEKAT SE UPLAĆUJE U FOND BEJTUL-MAL OD IZ: Pezić i Ljakić imaju drugačije mišljenje, šta je govorio muftija Zukorlić

Posljednja trećina mjeseca Ramazana svake godine aktivira pitanje prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra od vjernika u Bosni i Hercegovini i regionu.

Jedina institucija koja organizovano prikuplja ovaj obavezni vid izdvajanja od vlastitih prihoda je Islamska zajednica. Ipak, godinama unazad sa pojavljivanjem nevladinih i drugih humanitarnih organizacija, sredstva je moguće uplatiti i na račune tih organizacija.

Napomena da je Nisab (vrijednost novca koju morate imati da biste bili obavezni dati zekat) za ovu godinu 10.396 KM.

,,Praksa o ukupljanju zekata i sadekatul-fitra u zaseban fond Bejtul-mal izvedena je iz izvora šerijata: Kur’ana i prakse Allahova Poslanika (sunnet) a.s., te u tom smislu nema potrebe za donošenjem posebne fetve u vezi naznačenoga. Na samom početku oživljavanja ovog sunneta u našoj sredini, rahmetli Husein ef. Đozo je sedamdesetih godina donio fetvu o nužnosti ukupljanja zekata i sadekatul-fitra u fond Bejtul-mal kojim rukovodi Islamska zajednica, te da je to u općem interesu islama i muslimana na ovim prostorima. Ta fetva je i danas na snazi te nema potrebe da se ponovo donosi. Budući da je spomenuta praksa općeprihvaćena od uleme kao općekorisno i nužno savremeno sistemsko rješenje izvršenja obaveze zekata, smatramo neispravnim i pogrješnim vraćanje unazad na princip individualnog davanja zekata kao da sistemsko rješenje nije uspostavljeno. Takav postupak šteti integritetu Islamske zajednice i njenim naporima da, na šerijatski utemeljen i u savremenom kontekstu potpuno opravdan i efikasan način, riješi izvršavanje obaveze zekata i sadekatul-fitra distribuirajući prikupljena sredstva u prioritetne svrhe, shodno procjeni relevantnog organa Islamske zajednice (Rijaset), te je u tom smislu pogrješan. Prema tome, siromahe pomažite sa običnom sadakom, a zekat izdvajajte na propisani način’‘, tvrde iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Kako piše portal Crna-hronika.info, jedan od onih koji zagovara slobodno davanje zekata je i Elvedin Pezić. Elvedin Pezić je izuzetno aktivan na svim društvenim mrežama, gdje odgovara na pitanja i dijeli savjete.

,,Prema JEDNOGLASNOM stavu učenjaka dozvoljeno je vlasniku novca da on lično podijeli svoj zekat kategorijama ljudi koji ga zaslužuju! Jednoglasan stav u tom pitanju zabilježili su i prenijeli mnogi učenjaci mezhebā”, tvrdi Elvedin Pezić.

Jedan od onih koji je jasno zauzimao stav po pitanju davanja zekata u fond Bejtul mal je i muftija Muamer Zukorlić. Nedavno preminuli muftija je jasno govorio kako zekat nije prepušten čovjekovoj dobroj volji, da mu je propisana procedura i da je obaveza muslimana uplatiti zekat u zajedničku kasu Bejtul-mala.

Po ovom pitanju su se godinama unazad oglašavali i drugi lideri vjerskog pokreta u BiH, pa je tako mišljenje Safeta Kuduzovića: ,,Mi poštujemo i cjenimo fetvu naše institucije, to je naša institucija jedna jedina nemamo druge i nemamo bolje. Trebamo popravit ono što nije uredu i ne smijemo se boriti protiv nje, ali ova fetva koju su izdali da se Allah svima njima smiluje nije na mjestu.”

Mišljenje Zijada Ljakića po ovom pitanju je da zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice sa šerijatske strane nije jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitr u Bosni i Hercegovini i dijaspora.

Stavovi i mišljenja imama i muftija okupljenih oko Islamske zajednice (Ured za fetve) nisu isti sa stavovima pojedinaca koji se deklarišu kao zagovornici Islama u Bosni i Hercegovini.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *