Press "Enter" to skip to content

Zelenski: Putin bi mogao upotrijebiti nuklearno oružje, svi se moraju zabrinuti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da bi sve zemlje svijeta trebale biti spremne na uporabu taktičkog nuklearnog oružja. Njega bi, kaže, ruski predsjednik Vladimir Putin mogao upotrijebiti u ratu protiv Ukrajine.

Zelenski je u petak u ekskluzivnom intervjuu iz ureda predsjednika u Kijevu za CNN rekao da bi se Putin mogao okrenuti nuklearnom ili kemijskom oružju jer ne cijeni živote stanovnika Ukrajine.

“Ne samo ja — cijeli svijet, sve zemlje moraju biti zabrinute”, kazao je Zelenski i dodao da, iako ta informacija ne zvuči realno, ona je istinita.

Navodi da Rusima život ljudi ne vrijedi ništa te da se ne trebamo bojati, nego biti spremni. “To nije pitanje za Ukrajinu, nego za cijeli svijet”, kazao je.

Zelenski je ostao u Ukrajini tijekom rata s Rusijom, a ukrajinske snage pružaju otpor pokušajima Kremlja da zauzme Kijev i prisiljavaju Rusiju da preusmjeri svoju vojsku na istočne i južne regije zemlje, gdje Ukrajina očekuje značajnu eskalaciju borbi u danima koji dolaze.

Upozorenje CIA-e

Američki dužnosnici upozorili su na mogućnost da bi se Putin, ako ga se stjera u kut, mogao okrenuti uporabi taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini.

Direktor CIA-e Bill Burns rekao je da agencija vrlo pozorno razmatra tu mogućnost, ističući da SAD još nije vidio nikakve znakove o tome da se Rusija zaista sprema poduzeti takav korak, prenosi Dnevnik.hr.

“S obzirom na potencijalni očaj predsjednika Putina i ruskog vodstva, s obzirom na neuspjehe s kojima su se do sada suočavali u vojnom smislu, nitko od nas ne može olako shvatiti prijetnju koju predstavlja potencijalno pribjegavanje taktičkom nuklearnom oružju ili nuklearnom oružju niskog učinka”, rekao je.

Izvor: Kroativ.at

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *