Press "Enter" to skip to content

ŽENE POSLE PEDESETE GODINE SAMO OVAKO ČUVAJU DOBRO ZDRAVLJE: Dr Anita Miličević UPOZORAVA sve dame da urade 1 VAŽNU STVAR

Bez obzira na to koliko imate godina, redovne kontrole kod ginekologa temelj su vašeg budućeg zdravlja, a zašto je tako objašnjava dr Anita Miličević

Samo jedan sat godišnje žene bi trebalo da odvoje za preventivan pregled kod ginekologa kako bi s punim pravom mogle da uživaju u životu.

Nažalost, još je uvek dosta pripadnica nežnijeg pola koje se toga sete tek kada nastanu problemi i neodgovornost prema zdravlju krene neželjenim, lošim tokom.

Spec. dr med. Anita Miličević, specijalista ginekologije i akušerstva

– Baš kao s kosom i noktima, žene se rađaju s reproduktivnim organima, pa ako o ovim spoljnim atributima vode računa, ne vidim razlog da se za genitalne organe ne pokaže bar približno ista briga, zbog njih samih i zbog onih koje najviše vole – smatra dr Anita Miličević.

Čitateljkama Stila poručuje da ne budu samo jake na rečima već i na delu, da za pregled ne čekaju neko bolje vreme jer je za preventivni pregled uvek pravo vreme.foto: Shutterstock

Ne zatvarajte oči nadajući se da će problem nestati

– Preventivni pregled je osnov zdravlja žene, pa bi trebalo da iskoriste i vreme letnjih odmora da ga obave. Inače, redovno treba da se sprovodi kod žena bez tegoba jednom godišnje, češće kod onih koje nisu sigurne u odsustvo ili postojanje nekih simptoma.

Ipak, čak i ako sumnjaju da se s njima nešto dešava, žene nekad izbegavaju pregled.foto: Shutterstock

– Često se ginekološki pregledi izbegavaju zbog stida, straha, mogućeg bola i može se reći da su retke žene kojima ginekološki pregled ne predstavlja problem. Ali to nikako ne sme da bude izgovor.

Kako ih ubediti da odu kod ginekologa?

– Treba im, između ostalog, objasniti da je velika sreća što se dva najčešća maligna tumora kod žena, grlića materice i dojke, lako pregledaju i brzo otkriju i da je danas, ako se rani stadijumi promena utvrde na vreme, izlečenje stoprocentno!

Karcinom grlića ima dug preinvazivni period, može da se spreči ako se tretiraju lezije koje se prvo javljaju. Najugroženije su pacijentkinje od 48. godine, ali i moje kolege i ja primećujemo da se opasnost sve više pomera ka mlađem uzrastu.

Kad se javlja sumnja da je reč o invazivnom karcinomu?

– To može da se uoči već pri samom pregledu ginekologa, nekad nakon kolposkopskog i citološkog – papanikolau pregleda, a definitivna dijagnoza se postavlja biopsijom tkiva ili kiretažom kanala grlića materice i histopatološkim pregledom.foto: Shutterstock

Šta podrazumeva kolposkopija?

– Potpuno bezbolan pregled mikroskopom tokom kog se koriste dve vrste rastvora; traje nekoliko minuta. Veoma je koristan i kod sumnje na pojavu ružičastih kondiloma na grliću.

Na šta posebno žene treba da obrate pažnju?

– Krvarenje je svakako najčešći simptom da nešto nije u redu, a javlja se posle odnosa ili posle poslednjeg menstrualnog ciklusa žene.

Da li to važi i ako se pojavi blago sukrvičavi sekret posle odnosa?

– Naravno, a često se previđa ili doživljava kao sporadična stvar, bezazlen simptom.

Leti se često poremeti menstrualni ciklus. Koliko je to opasno?

– Vrućina može da utiče na promene ritma i količinu menstrualnog krvarenja. Bude oskudnije, kraće, izostane. Kod pojedinih žena je obilnije i ako ovaj problem traje duže od osam dana, žena treba da ode kod ginekologa.

Postoji li još neki znak da je žena ugrožena?

– Kod ginekologa treba da ode i ako je anemična, a ne samo kod lekara opšte prakse koji će joj prepisati gvožđe i eventualno uputiti hematologu. Ovo je neophodno jer se dešava da se neki miom, polip ili nešto treće ne prepoznaju na vreme, pa problemi s vremenom postaju sve teži.foto: Profimedia

S prestankom redovnog ciklusa ne prestaje briga o genitalnom zdravlju

Šta još može da se potvrdi pregledom?

– Vaginalni sekret dosta govori. Manja količina vaginalne vlažnosti je normalna, ali ako ga prate peckanje, svrab, promena boje i mirisa, a uz to se poremeti i ritam mokrenja, žena takođe mora da se pregleda.

Samo bakteriološkim brisom može da se utvrdi tačno ime i prezime problema i prepiše terapija koja mora da se koristi onoliko koliko ginekolog kaže – ne prekida s povlačenjem simptoma.

Šta biste još savetovali čitateljkama Stila?

– Ne treba svakodnevno da koriste dnevne uloške, s njima su podložnije infekcijama.foto: Shutterstock

A kad je veš u pitanju, preporučujem pamučni. Korišćenjem tzv. delikatnog veša, uglavnom od sintetičke čipke, javljaju se nabrojani problemi sa sekretom i dodatno se sve komplikuje.

STIL

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *