Press "Enter" to skip to content

ZIMA DOLAZI: Jeste li pripremili ogrjev?

Zima dolazi, mnogo je onih koji razmišljaju o ogrjevu koju je skuplji zbog aktuelne situacije u svijetu. No, čini se da bi za Bosnu i Hercegovinu mogao biti još skuplji.

Kada je riječ o neočekivanim promjenama uzrokovanim globalnim energetskim trendovima i geopolitičkim događajima,  Hayat.ba saznaje da drvoprerađivačka industrija ima problem s radnom snagom ali i povećanjem cijene rada.

Cijena električne energije također ima utjecaj na finalne cijene ogrjeva, kaže Muhamed Helać, menadžer kompanije Drvosječa d.o.o..

  • Odliv radne snage iz naše države posljedično za sobom povlači i povećanje cijene rada odnosno povećanje plaća uposlenicima koji ostanu da rade u našoj državi. Povećanje plaća uposlenicima je ono što smo svi morali uraditi u ovoj industriji u proteklom periodu, a kada na to dodamo da su zajedno sa plaćama porasli i doprinosi i porezi koji se u našoj državi računaju procentualno u odnosu na visinu plate a stope doprinosa i poreza su same po sebi dosta visoke – to predstavlja itekakvo dodatno opterećenje za proizvođače.

Na pitanje o kupovnoj moći građana, Helać je primijetio porast potražnje u augustu te napomenuo da se kompanija trudi olakšati nabavku kroz mogućnost kupovine na rate.

Po narudžbama primjetimo da su građani prepoznali da su ovo možda i najjeftinije cijene ogrjeva ove godine pa tako i naručuju količine kao i svake godine. Uistinu se trudimo na sve načine olakšati građanima nabavku ogrjeva.

Možemo reći da je predstojeća sezona neizvjesna.

  • Faktori koji su doveli do destabilizacije na ovom tržištu prošle godine su idalje aktuelni. Cijena goriva idalje raste, brojni faktori u proizvodnji su idalje jako skupi zbog rata u Ukrajini pa je tako jako teško uopšte predvidjeti šta će se desiti za par mjeseci.

TONA PELETA DO 520 KM

Helać ističe da su marže proizvođača danas manje nego prije, a cijene su realne s obzirom na troškove proizvodnje.

Iako cijene za određene artikle ostaju iste ili su niže nego prethodne godine, napominje da su cijene ogrjeva podložne tržišnim promjenama.

  • Napomenuo bih da su cijene ogrjeva za pojedine artikle čak i niže nego prošle godine a za pojedine artikle je cijena ostala ista.  Tako je cijena za pelet u ovom trenutku znatno niža, čak i do 20 posto niža u poređenju sa prethodnom godinom. Prošle godine se cijena peleta u ovom periodu kretala u rasponu od 640,00KM – 700,00KM dok je sada cijena tone peleta u rasponu od 500,00KM – 520,00KM. Iscijepano drvo i mrki ugalj nisu pretrpili značajnije promjene u cijeni te se cijene za te energente kreću u okviru istih cijena kao i prošle godine. Cijena iscijepanog drveta je u rasponu od  150,00KM – 165,00KM po paleti dok je cijena tone mrkog uglja 285,00KM.

Hayat

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *