Press "Enter" to skip to content

Zlatno razdoblje za američke muslimane, EVO ZBOG ČEGA…

Proteklih dvadeset godina bilo je zlatno razdoblje za američke muslimane, jer se njihov broj udvostručio na 3,5 miliona, a prisutnost muslimana u javnom životu eksponencijalno se povećala, navodi se u istraživanju časopisa The Economist.

Broj džamija nakon 2001. godine se udvostručio. Američki muslimani su danas najobrazovanija vjerska manjina. Tako je postotak muslimanskih liječnika u Michiganu 15%, iako njihov broj iznosi samo 3% ili manje u odnosu na ukupan broj stanovništva. Zabilježen je i porast broja muslimanskih umjetnika, novinara i političara.
Osim Rashide Tlaib i Ilhane Omarn, muslimanki koje su izabrane u američki Kongres, veliki broj muslimanskih dužnosnika izabran je u školske odbore i lokalne zajednice.

Međutim, pored navedenih uspjeha, američki muslimani su nakon 11. septembra 2001. godine bili suočeni sa sa brojnim izazovima. Mnogi muslimani su bili žrtve nasilja i diskriminacije jer je nakon 11. septembra pokrenuta žestoka kampanja islamofobije koja je poticana sa svih nivo vlasti. Islam i muslimani su bili stalna meta tokom predsjedničkih kampanja, naročito od strane republikanaca. Osim Georga Busha, Donald Trump i njegovi republikanci su bili najekstremniji u toj kampanji. Trump je tokom svog predsjedničkog mandata donio uredbu o zabrani ulaska građana iz nekoliko muslimanskih zemalja.

Pored politike američki mediji su bili najuticajniji izvor širenja islamofobije. Veliki doprinos u širenju mržnje prema islamu i muslimanima dali su i brojne nevladine organizacije i ekstremni politički pokreti.

Sva ta demonizacija nije zaustavila impresivan uspom američkih muslimana proteklih dvadeset godina.

Saff

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *