Press "Enter" to skip to content

ZNAČENJE IMENA – SARA

Priča o Sari se može naći i u Bibliji i u Kuranu, te je ovo ime u različitim varijantama veoma zastupljeno kako kod hrišćana tako i kod muslimana.

Šta znači ime Sara?

U židovskoj i hrišćanskoj tradiciji

Ime Sara ili Sarah u židovskoj i kršćanskoj tradiciji obično se odnosi na biblijsku sliku Saraja (Heb. שָׂרַי). Smatra se jednom od izraelskih majki tj. pramajkom Židova. Ona je prema Bibliji žena praoca Abrahama, rodivši mu tek u 90. godini života sina Isaka. Naime bila je neplodna i njih dvoje prvo nisu mogli imati djece. Sarah po Bibliji umire u dobi od 127 godina.

Njen lik je čest motiv u umjetnosti.

Sara na hebrejskom znači – kneginja, vladarka, pramajka kraljeva.

Kod Muslimana

Isto kao i u Bibliji, ovo je bilo ime supruge hazreti Ibrahima, a.s., odnosno majke hazreti Ishaka, a.s. Kao i u Bibliji i u Kuranu je Sara bila nerotkinja i rodila je u poznim godinama sina Ishaka, koji će biti Allahov poslanik i koji će imati sina Jakuba.

Sara se spominje u Kuranu kao „žena njegova“. U Kuranu se obično ne navode imena osoba, pa tako ne spominje ni Sarino ime, ali zato izričito govori o njoj i čak navodi njene riječi.

„ Žena njegova stajaše tu, i mi je obradovasmo Ishakom, a poslije Ishaka Jakubom, i ona se osmjehnu. “Jadna ja!” – reče – “zar da rodim ovako stara, a i ovaj moj muž je star. Ovo je zaista nešto neobično!” “Zar se čudiš Allahovoj moći?” – rekoše oni“

Na arapskom Sara(سَارَة ) ime znači “ona koja donosi sreću gledateljima, vesela i radosna.” Važi kao najljepša žena poslije Have.

Sara nije isto što i Sahra
Treba razlikovati ovo tumačenje imena Sara (ili pak Sarah) od od naziva Sahra (aramejski, turski) koje znači „jutarnja zvijezda“. Budući da Venera kao jutarnja i večernja zvijezda utjelovljuje žensku božanstvo, Sahra ima i značenje „gospodarica neba“.

Na našem podneblju
Ime Sara je zasigurno najpopularnije žensko ime poslije 2010 na podneblju bivše Jugoslavije. Iako je u Beogradu trenutno pravi hit Sofija, u Zagrebu Mia, u Splitu Lucija, u Sarajevu Amina u Ljubljani Eva, u Podgorici Maša, ipak je Sara jedino ime koje povezuje sve ove velike gradove bivše Jugoslavije. Naime, 2017. godine se našlo među 5 najpopularnijih imena u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Splitu, Sarajevu, Banja Luci, Ljubljani, Podgorici a i u ostalim većim gradovima bivše Jugoslavije.

Ono ipak ima posebnu simboličnu vrijednost u Bosni i Hercegovini, jer je jedino ime koje se našlo i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj među 5 najpopularnijih ženksih imena. Više o tome možete pročitati ovdje.

Zanimljivo je da se ime Sara najedanput pojavilo među 10 najčešće davanih imena djevojčicama u svim regionima tek poslije 2000. godine. U generaciji rođenih samo jednu dekadu prije, imena nije bilo ni među prvih 20 imena. U Evropi i Americi ovo ime je upravo od 2000. pa na ovamo počelo da gubi na popularnosti.

radiokameleon.ba

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *