Press "Enter" to skip to content

Znate li zašto je jedino zvijezda Muhammada Alija na zidu, a ne na pločniku?

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo: Abdusamed Nasuf Bušatlić

07. februara, 1965. godine, američki bokser Cassius Clay objavio je svoj prelazak na islam i promijenio je ime u Muhamed Ali.

Muhamed Ali je bio sportista stoljeća prema ”Sports Illustrated”, i sportska ličnost stoljeća prema BBC-u, i vlasnik najbržeg udaraca u povijesti čovječanstva.

Ono što svi znaju jeste da je Muhamed Ali bio čovjek sa moćnom pesnicom, ali mnogi ne znaju da je njegovo srce bilo jače od njegovog udarca. On je odbio ići u Vijetnam da sudjeluje u ratu koji je Amerika tamo pokrenula. Govorio je: “Neću tamo ići u rat. Mi muslimani ne vodimo ratove osim u ime Boga. Zašto bih se borio protiv ljudi koje ne poznajem i koji me nikada nisu nazvali crnčugom?”

Oduzeta mu je titula i zabranjeno mu je bavljenje boksom tri godine, da bi se 1970 opet pobjednički vratio u ring.

Preko njega je više od milion Amerikanaca primilo islam, donirao je više od 200 milijuna dolara za štampanje Kur’ana i islamskih letaka, svoju palaču je pretvorio u džamiju i školu Kur’ana, te je izgradio najveću džamiju u Chicagu iz vlastitih sredstava.

Godine 1990. bio je na prijemu u Bijeloj kući zajedno sa sovjetskim predsjednikom Mihailom Gorbačovim i tom prilikom mu je poklonio primjerak Kur’ana i pozvao ga u islam pred tadašnjim predsjednikom Amerike, Bushom starijim.

Muhamed Alij je 2002. godine dobio svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih, ali je odbio da se njegovo ime upiše i ugradi u pločnik, rekavši: ”Nosim ime našeg voljenog Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., i nema šanse da ću ja dozvoliti da iko gazi njegovo ime.” Zbog togaje  jedino Alijeva zvijezda sa njegovim imenom ugrađena iznad Staze slavnih. Neka se Allah smiluje velikom bokseru i velikom čovjeku Muhamed Aliju i neka ga nagradi Džennetom.

Saff

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *