Sin osuđen zbog ubistva svoga oca Fadila

Sud u francuskom Nansiju osudio je 15-godišnjeg tinejdžera na pet godina zatvora zbog ubistva oca do kojeg je došlo nakon sukoba koji je okarakterisan kao “nasilje u porodici”.

Porodica sa Kosova

Naime, riječ je o dječaku Arbenu, kojeg neki francuski mediji predstavljaju kao sa Balkana, dok actu17.fr prenosi da je riječ je o porodici sa Kosova, koja je prije nekoliko godina doselila u Francusku.

Arben, koji u vrijeme ubistva imao 13 godina, osuđen je na pet godina zatvora, od kojih je jedna uslovna. On je nakon sukoba sa ocem Fadilom, a navodno se radilo o nasilju u porodici, ispalio hitac u očevu glavu.

Kako prenose francuski mediji, sve se odigralo u noći 6. na 7. oktobar 2021. godine u stanu u Nansiju. Fadil, 32-godišnji muškarac porijeklom sa Kosova, pronađen je mrtav na stolici u kuhinji porodične kuće, sa prostrelnom ranom na desnoj strani glave. Njegova supruga Svetlana je pozvala hitnu pomoć.

Žrtva je preminula nekoliko sati kasnije. Prema riječima majke, njihov sin Arben, tada star 13 godina, pucao je na oca nakon što izbila svađa zbog Fadilovog nasilnog ponašanja. Fadil, koji je u vrijeme događaja imao 2,27 promila alkohola, i tokom suđenja je okarakterisan kao nasilan čovjek, koji je često bio pod dejstvom alkohola.

Toksična porodična atmosfera

Arben, za kojeg se navodi da je dijete iz mješovitog braka Albanca i Srpkinje, u pratnji brata otišao je u policiju dan nakon ubistva. Policiji je tada objasnio gdje je ostavio oružje kojim je upucao oca. Tinejdžer je tokom saslušanja opisao toksičnu porodičnu atmosferu, koju je obilježilo očevo zlostavljanje pod dejstvom alkohola i redovno fizičko nasilje nad članovima njegove porodice.

– Udarao nas, šamarao, udarao kablovima. Udario je mog brata i mene, ali najgore je bilo kada je udario moju majku – izjavio je on, prenose francuski mediji. Tinejdžer je priznao da je, dok je pucao, ciljao u očevu glavu, vjerujući da ga lakša povreda ne bi zaustavila.

– Da sam ga upucao u rame ili u stopalo, ubio bi me – rekao je tada Arben.

Međutim, pred sudijom, Arben je promijenio verziju tvrdeći da nije namjeravao da ubije oca, već da ga “uplaši”, da zaštiti svoju majku. Međutim, on je već u policiji naveo da je ciljao glavu, što govori o predumišljaju.

Javni tužilac je tražio sedam godina zatvora, ali je sudija odredio pet godina. Inače, Arben je nekoliko mjeseci prije suđenja pobjegao iz zatvorenog obrazovnog centra (CEF), ali se pojavio na sudu tačno na dan suđenja, vjerovatno želeći da ovo poglavlje života ostavi iza sebe, prenijeli su francuski mediji.